2011-06-07
今天是端午節,又是老公的農曆生日,老友想食燒鵝,我們一家三口與兩位友人,便出發到深井,我習慣每次搵食前都會上來Open Rice看食評的,所以,今次也不例外,由於深井村一帶既燒鵝都試過了,見到傅記最近的食評都唔差,都試試吧~我們Order如下:西蘭花牛肉 -->>西蘭花未炒熟,仲有臭青味,牛肉又嚡烚烚,唉~~鐵板牛油香蒜雞--->>蒜味係有,可是,不是想像中的鐵板餸,他們只是煮完呢個雞, 再放在鐵板上檯而已,所以,個鐵板都唔熱的,不知所謂~椒鹽魚下巴--->>成晚唯一好食的就係呢個,又香,又入味~福建炒飯--->>街邊大排檔好過佢,難吃死了~燒鵝半隻 --->>落單時,已經說明要瘦既燒鵝,上檯後,燒鵝表面好靚,但...皮下脂肪就...赫C人, 令我想起我的bye bye肉 而且,唔脆既?.. 埋單$502蚊,燒鵝半隻 $170 + 另4個餸
我們Order如下:
再放在鐵板上檯而已,所以,個鐵板都唔熱的,不知所謂~
椒鹽魚下巴--->>成晚唯一好食的就係呢個,又香,又入味~
福建炒飯--->>街邊大排檔好過佢,難吃死了~
令我想起我的bye bye肉 而且,唔脆既?..
埋單$502蚊,燒鵝半隻 $170 + 另4個餸 $58+$58+$60+$62 +
(5位茶錢 x 2蚊位)共$10 + 啤酒1枝$14 +前菜1碟$20
共$452x11%服務費=$49.72+$452 = $501.72,實收$502蚊~
埋單才知收11%服務費,牆上沒寫,伙計也沒提過,就真係有點離譜囉,
老實講,呢間食物又唔得,服務方面,除了上菜,連埋單都係自己落樓下埋的,
真係睇唔到佢哋有甚麼服務囉,不明他們憑甚麼去收食客11%服務費??
老實說,502蚊一餐飯,如果好食的,並不算貴,但..咁既質素來說,
$350蚊都比多佢了~
呢間黑店,打死我都唔會再嚟第二次的,各位老友,大家想來試的,
都要三思啊~下次再來深井,都係番去路口果間陳記好了,起碼唔會食到一肚火,
今晚真係連汽油錢都蝕埋比佢.