2018-08-06
一入到餐廳內,就會聽到播放著輕快的日本歌曲,令人有少少置身係喺日本拉麵檔既感覺。拉麵主打三款:豚骨原味拉麵/辛辣拉麵/味噌拉麵,哩度揀麵係自由度非常高,自選湯底麵嘅軟硬,甚至配料嘅多少都有得揀,每款都配有兩片叉燒,半隻糖心蛋,竹筍,木耳,紫菜,而蔥/蒜就自己揀要唔要,另外湯底可以揀要香滑/特濃,可以滿足到唔同人嘅口味。今次我揀咗辛辣拉麵(中辣),一黎到就見到湯底顏色好深,仲閒到陣辛辣香味。即刻試咗啖湯,果然冇失望,夠哂重口味,辣得黎又唔會灼喉嚨,拉麵食落口感唔錯,唔會太軟又唔會太硬。當中有叉燒有溏心蛋。一咬溏心蛋一口,蛋黃就溢岀來,真係好正。味噌拉麵一向食原味拉麵的朋友,今次試下味噌味!果然湯底更加濃郁,充滿味噌的咸香味,而且湯底十口十分順滑!拉麵也煮得軟硬度適中,豚肉燒得香口!魚手指炸得香脆金黃,炸粉唔厚,而且又大條,食落淡淡魚香,好鮮甜。
另外湯底可以揀要香滑/特濃,可以滿足到唔同人嘅口味。
味噌拉麵