2019-04-27 322 瀏覽
一向愛食拉麵,呢日就慕名來到主打牛骨湯拉麵嘅一盛極牛。小店位置較為刁鑽,不過平日晚市都唔少人。餐廳將成份一一列明,湯底以帶骨髓嘅牛骨湯熬二十小時而成,除咗牛味香濃之外,亦能補力氣和暖身。選用嘅和牛亦好講究,係來自熊本縣嘅『和王』,和王數量稀少,而且仲有要求一定要BMS油花標準等級達到6以上,啱晒我哋兩個對牛有要求嘅牛魔王!一如其他日本小店,一盛極牛貴精不貴多,只賣三樣食品--極牛拉麵、白牛拉麵及牛肉飯。而和牛部分只分為和牛刺身同火焰和牛。點咗一碗和牛刺身白牛拉麵(2分 $158)以及火焰和牛極牛拉麵。白牛拉麵嘅分別在於湯頭加咗白松露,一上枱已經聞到陣陣松露香,令人食慾大開。雖然略為蓋過牛骨湯嘅原味,但仍然值得推薦。和牛刺身我哋選咗2分,只有矜貴嘅兩片,和牛脂肪分佈平均,入口軟嫩充滿油香,正!火焰和牛極牛拉麵則可以更加食到牛骨湯嘅精髓,牛骨湯鮮甜清醇,我哋忍唔住飲到一啖接一啖!通常牛肉燒過後,肉味會更加突出,火焰和牛亦唔例外,比刺身更重牛味,我個人更加鍾意。溏心蛋流心度滿意。小店用嘅真空雞卵麵都好有水準,可以選唔同硬度,我選咗普通硬度,入口掛汁兼有彈性!整體都唔錯,會回頭!

整體都唔錯,會回頭!