2019-08-28
每月去紅磡開會,發現樓下開了呢間同附近商舖風格完全不同的咖啡店,白雲石底金屬字招牌,好清新瑰麗風,入內白色主色首見係櫃臺,櫃檯後係小小的咖啡枱,好適合女性朋友談天說地,第一次幫襯,在櫃臺邊看餐牌,櫃檯內一男一女店員,我減肥只飲黑咖啡,同男店員講要中size(因為見餐牌黑咖啡有3個價錢)佢木無表情咁話黑咖啡只有一個尺寸,(後來我再研究過餐牌,佢一個shot$3,應該係幾多個shot嘅分別,我第一次幫襯,真係唔知佢餐牌嘅表達)佢繼續木無表情咁問我堂食?我話外賣嘅,佢收完錢無比收據,比咗印花卡,就無理我行開去沖咖啡!然後比杯咖啡我!交易就完成了!Black Coffee($28)好喜歡外賣咖啡杯嘅彩色漸層紋,有紙圈防熱,黑色膠蓋,可惜膠蓋嘅孔開口設計問題,飲嘅時候好易漏出咖啡,我要每次飲時好小心包晒個孔去飲先唔會漏,咖啡本身是高分嘅,因為香濃唔澀,打開蓋見有一圈咖啡油,是我喜歡的味道!講真硬件上裝修及咖啡杯設計都好高分,將呢間咖啡店放在尖沙咀或銅鑼灣都一啲唔失禮!但⋯⋯點解男店員嘅態度真的趕客,佢唔係話粗莽,但僅僅買一杯外賣咖啡嘅對話,佢係表現令我感到佢非常不耐煩,講真去咖啡店飲咖啡,我其實
黑咖啡好味
講真硬件上裝修及咖啡杯設計都好高分,將呢間咖啡店放在尖沙咀或銅鑼灣都一啲唔失禮!但⋯⋯點解男店員嘅態度真的趕客,佢唔係話粗莽,但僅僅買一杯外賣咖啡嘅對話,佢係表現令我感到佢非常不耐煩,講真去咖啡店飲咖啡,我其實係想放鬆一下自己,結果同佢接觸完,令我強烈地呢我有乜得失佢,令佢咁嘅態度對我呢?
店員態度令人不解