2024-01-08
呢間食店由西餐轉泰國菜,本身西餐就做得唔好,所以要轉型,以為請咗一個識煮泰菜嘅師傅,點知係亂咁嚟,完全唔用心做餐廳。機會只係比咗一次,中伏,以後都唔會再幫襯,同佢嘅餐廳名一樣you only live once, 應改名「you only dine in once」。馬拉盞炒通菜,喊到飛起,根本就唔係用馬拉盞去炒,用咗一啲類似豆瓣醬嘅東西加一啲喊到死嘅嘢一齊炒,而且係非常非常之油膩,根本係食唔到,我叫侍應比一杯暖水,洗咗啲鹹味及油先至可以食到碟菜😱😱😤。個廚師嘅味覺係咪有問題?最後我睇返食評,之前已經有人話呢個通菜好鹹,呢個餐廳完全都冇睇吓喺OpenRice嘅食評而作出改善,非常唔掂。另外叫咗一個蘑菇忌廉湯,來的是「忌廉忌廉湯」,蘑菇只有5%,忌廉是95%,成碗放在面前是一杯牛奶一樣的白色,我只有將兩碗湯都退了。今晚只有一個燒牛扒是可以的,總括我今晚嗌了三樣食物,只有一樣可以,命中率是33%,非常低。一間餐廳做唔住,轉型之後都冇用心去做,仲可以持續多久呢?😤😤😤
😤😤😤