間唔中都想下偷懶,出街食飯,煮少一餐,不過都想比小朋友食得健康啲!行完淘大商場,行到攰攰地,又係時候醫肚,見到栢檔極品海南雞飯,主打無激素、無抗生素去骨海南雞,價錢都好大眾化,而且佢哋平日星期六日都有一人、二人套餐選擇,好豐富有主菜、飯、老火湯,仲有迷你雪米糍做甜品,下午茶時間仲有下午茶餐添!~佢哋主打海南雞飯,當然要試試啦!我哋叫咗一人套餐、加多個滷水元蹄飯,仲有烤豬頸肉~一人套餐 $83極品海南雞飯 配 雞油香飯翠綠油菜凍檸茶 (凍飲+$6)一人餐包埋一碟油菜,食返啲菜夠均衡!黃油雞皮顏色睇見都想食😍,雞皮唔會有層多餘肥膏,有少少啫哩狀包住雞肉,食落嫩滑啖啖肉,連雞胸都好滑。最緊要冇激素,食埋雞皮都食得安心。而且份量好足有九件雞咁多!雞油香飯,食完唔會成個碗底都係油,有淡淡椰子香味,三色醬有甜豉油,酸辣醬和薑蓉,樣樣都點下黎食,特別滋味😋!滷水元蹄飯 $64滷水元蹄層皮唔會太多肥膏,可以連皮都食埋,滿滿膠原蛋白。元蹄肉質夠腍,豬皮爽爽地有咬口唔油膩,有大量醬汁撈飯都好正!加埋三色醬一齊食消除油膩又好開胃+$8 配 皇牌栢檔無味精靚湯好似返咗屋企飲啖靚湯嘅感覺,足料南瓜香甜,滋潤返晒

一人套餐 $83
極品海南雞飯 配 雞油香飯
翠綠油菜
凍檸茶 (凍飲+$6)

一人套餐 極品海南雞飯 配 雞油香飯

一人餐包埋一碟油菜,食返啲菜夠均衡!

滷水元蹄飯 $64

+$8 配 皇牌栢檔無味精靚湯
好似返咗屋企飲啖靚湯嘅感覺,足料南瓜香甜,滋潤返晒!飲完唔會口渴!冇味精!

皇牌栢檔無味精靚湯

秘方滷燒豬頸肉 $75
豬頸肉真係犯晒規…..咁大份!真係估唔到咁大份,煎得好香口,有少少窿邊,好入味但唔會太鹹,拍得住泰國燒烤質素!私心推介!

秘方滷燒豬頸肉

總結:唔使加一,又足料大份,價錢親民,性價比高,主要做街坊生意,可能餐廳位置不太起眼,大家未必留意到。如果鍾意食海南雞飯,又諗唔到去邊度食,記得去試吓喇!響淘大嚟講都係唔錯嘅選擇!👍🏻👍🏻或者買隻海南雞,今晚加餸!

2023-03-18
一人套餐 極品海南雞飯 配 雞油香飯