2020-11-15
係moko既Wheatfield X 羅宋湯專門店終於開左, 之前係佢圍哂板裝修既時候已經期待緊, 因為未食過以羅宋湯做主題既餐廳, 感覺幾新奇!餐廳座位同枱都比較細, 不過環境夠光猛又乾淨企理, 兩個人坐低都尚算舒適。MENU有好幾款以羅宋湯作配搭既餐, 今次我同朋友都揀左秘製醬油撈麵套餐, 當中既湯底, 麵底同小食都可以跟自己口味搭配。海派羅宋湯(牛腩)主打既羅宋湯真係唔簡單, 橙紅既顏色, 入口味道香濃, 酸辣有層次, 牛腩煙韌, 而且十分足料, 每啖湯都會食到入哂味既蔬菜, 又香又開胃!手打烏冬 (+2自家麻辣醬)手打烏冬質感煙韌彈牙, 秘製醬油味道咸香, 極力推介中意食辣既人加2蚊麻辣醬, 加左麻辣醬後整個味道更提昇, 更惹味!香煎薄牛扒 (+$12)牛扒已切件, 肉質軟熟, 肉味香, 值得加錢轉既。海派羅宋湯 (豬脾肉)豬脾肉有肉香又冇豬酥味, 有D似平時食拉麵既CHA燒咁, 而且超大塊, 不錯!手打烏冬冇加麻辣醬既撈烏冬, 一樣濃味可口, 而且仲有D炸蒜粒增加風味。香煎豬扒 (+$12)亦都係已切件, 豬扒煎得乾身唔油膩, 頗香口。整體泥講食物係幾高分, 比較起MOKO既
海派羅宋湯(牛腩)
手打烏冬 (+2自家麻辣醬)
香煎薄牛扒 (+$12)
牛扒已切件, 肉質軟熟, 肉味香, 值得加錢轉既。
海派羅宋湯 (豬脾肉)
手打烏冬
香煎豬扒 (+$12)
亦都係已切件, 豬扒煎得乾身唔油膩, 頗香口。
整體泥講食物係幾高分, 比較起MOKO既餐廳, 價錢亦唔貴, 可以成為日常飯堂!