2018-03-18
小酒聚。book之前有晒心理準備係好難搵,結果真係疑惑左好耐先搵到門口。睇openrice 的相冊,對環境頗有期望;入到去老實講卻有小小失望。可能保養不好,牆身花晒、餐台椅有點殘舊⋯⋯ 尤其燈光比較明亮,瑕疵好礙眼。另外另一檯的男顧客,可能因為訂檯問題,不斷同店員爭執,不勝其煩。原本以為私房菜形式的餐廳比較 private,但由於店裡好開陽,隔離檯傾談內容都聽得一清二楚 ⋯⋯店內的音樂只有5-6首英文歌,不斷loop。我有反映過,店員都認同好煩厭,但係老闆規定無辦法。唔好意思一輪嘴發牢騷。食物方面其實 ok 的。先來送的小小一板海膽刺身。大佬,無紫菜、無wasabi 豉油,店員表明係要齋食。送香檳勉強 ok 嘅。前菜我點了風乾火腿,48 個月真係唔同啲。好夠味,又夠口感。龍蝦湯夠濃郁,同埋夠熱。First main 帶子龍蝦汁意大利飯,細細碟,幾好味。主菜M7 澳洲和牛肉眼。細細塊,其實都夠晒。肉味濃,我點 medium rare 亦做到好juicy。甜品水果拼盤加雪糕。ok。自帶 champagne,bordeaux 紅酒,免開瓶費。星期五晚,我見得幾檯客。我覺得有啲可惜。無論地點、
唔好意思一輪嘴發牢騷。食物方面其實 ok 的。
龍蝦湯夠濃郁,同埋夠熱。
First main 帶子龍蝦汁意大利飯,細細碟,幾好味。
甜品水果拼盤加雪糕。ok。
星期五晚,我見得幾檯客。我覺得有啲可惜。無論地點、食物,我覺得佢都有potential 更上一層樓。希望老闆比心機經營,比我地多一個地方酒聚。