2019-04-17
嚟到荃灣呢個平民美食天堂,本來諗住去啲網上討論度極高嘅地方食飯,結果誤打誤撞嚟咗呢間唔喺我樓下嘅樓下冰室食飯身為讀VA嘅我,入到去第一睇見到個裝修勁靚勁oldschool令到我呆咗咁企喺度望,最深刻係天花板下面吊住啲好懷舊嘅舖頭招牌,而且每個細節位都勁精緻,再加埋帶黃嘅燈光令我感覺好似翻翻以前嘅年代咁。招牌嘅蕃茄濃湯唔係嚟到唔試下嘛蕃茄濃湯公仔麵一放上枱已經聞到陣蕃茄香味,湯底鮮甜唔會過酸,蕃茄味特出且非常濃郁,絕對唔怕水撩撩炒蛋放喺面,的確食落好creamy好重牛乳味,而且唔係炒到乾晒家人唔太喜歡食通粉同螺絲粉,所以嗌咗公仔麵,結果如我地所料公仔麵相當掛湯,的確可以將成個麵再昇華到另一境界,而且加埋蛋令到整體口感更豐富同樣係招牌嘅瑞士雞髀,的確非常出色平時最怕係啲瑞士雞髀又嚡又甩皮甩骨,但係呢個真係出乎意料地驚喜!雞髀好入味,又香又甜,即使食到裏面都依然夠味,真係食過返尋味,令我想食晒我家人個餐雖然我係比佢嘅蕃茄湯吸引而入嚟嘅,但係作為一個叉燒滑蛋飯嘅發燒友當然二話不說立即嗌個自家製叉燒滑蛋飯(多蔥)試完個蕃茄濃湯公仔麵嘅炒蛋之後,自家製叉燒滑蛋飯嘅滑蛋較遜色雖然係比前者嘅炒蛋滑身少
招牌嘅蕃茄濃湯唔係嚟到唔試下嘛
同樣係招牌嘅瑞士雞髀,的確非常出色
試完個蕃茄濃湯公仔麵嘅炒蛋之後,自家製叉燒滑蛋飯嘅滑蛋較遜色雖然係比前者嘅炒蛋滑身少少,但係完全冇蛋味,成個飯淨係食到叉燒同甜豉油味,身為重要嘅角色但蛋味完全欠奉好彩叉燒彌補到我,數量絕對對得住價錢,而且肉質鬆軟,肥瘦均勻,幾好。
總括而言,價錢中等但一個好食到上天堂,一個就有少少失望。