二月放假,友人帶咗我去時代廣場食午餐,如果唔係佢介紹,我都唔知有麒藝館依間餐廳。可能閒日嘅關係,餐廳得兩、三枱客,加上環境十分大,裝潢華麗,令成個氣氛十分分尷尬。同時,店員亦全程企我哋附近...。朋友發辦,佢話之前食過,我都無乜意見。只係見到價錢都幾貴下,心諗應該真係大師級,好好食掛?一籠蝦餃燒賣都賣成$5x(計埋加一),仲要得三粒,真誇張!另外,有個午市套餐只係賣$88,相信係特別優惠吧。套餐包括一份花膠撈飯,同三件乳豬。魚翅撈飯幾多料,但好濕,食落味道ok,但份量比較少,一人前吧。另外,三件乳豬個皮係脆嘅,但要形容為天下第一就不至於吧,唔覺有咩咁特別,而且我不喜歡有骨。鮑魚撻是最好美味的一樣,但份量十分精緻,一口吃完,承惠$48個。友人點名要叫無花果叉燒,哇只係得8粒,好矜貴,樣貌似豬腩肉多啲。而味道更是失望,餐廳好似完全唔知叉燒係乜黎,定我的應知有所不同?更重要嘅係味道完全不好味,好甜好漏好肥,味道好奇怪,我吃了兩粒,就不想吃了。而旁邊的魚子醬亦達不到畫龍點睛的效果,只有惺惺作態、故弄玄虛。但朋友卻是吃得津津有味,説果然是酒店級師傅的手勢😅。最後,要了燒賣,三粒大大粒,一啖食唔哂

最後,要了燒賣,三粒大大粒,一啖食唔哂。但味道亦是普通過普通,且口味偏淡,同「叉燒」剛好相反。燒賣有大隻蝦,但也無乜鮮味,雖口感彈牙。
一句到尾,性價比低。老實説,食物味道和賣相真的不見得比普通酒樓好,但價錢就是兩、三倍...。服務是正常,但我自己好唔自在,因為食到兩點左右,得返我們一枱客,好似有點趕收工咁。今餐由友人請客,多謝,但我想同佢講價錢同食物口味不一定是掛鈎的,他可能心想我是妹仔口唔識食。下次我會帶他試西營盤點心的真正美味。