2017-05-17
最最最鍾意食辣嘅我同寶寶又出動喇,今次就去食烤魚。之前喺大陸食過間好出名嘅,而香港lee 間十二味烤魚都無令我地失望,真係好好食,仲加左d 香港特色。鋪頭好似開左唔係好耐,雖然唔係對正大街。但天后站出,行幾分鐘,轉個灣就到。裝修好新,唔錯,位都舒服。不過一入去最大嘅驚喜就係撲鼻而來嘅辣香味,一嗅就知到佢個味道好正宗,就好似大陸食到果種又香又濃嘅辣味,食完後證實我推測無錯。招牌菜烤魚加入左香港特色,你可以自選唔同種類嘅魚同湯底,最少要配搭三款配料,當然你食到幾多,佢都歡迎你嗌多d,但其實份量都唔少,我同寶寶兩個人再叫多左三串羊肉串已經好飽好滿足...主角係清江魚,因為見佢有手指公先嗌,雖然無寫少骨,但其實都唔多骨,啖啖肉,又大條,基本上兩個人都要好努力先食得晒。我地揀左招牌香辣嘅中辣湯底,條魚吸晒d 湯之後,好好味,連我唔食魚嘅都食左接近半條。主角固然好食,但配角其實仲吸引我,黃金組合拼盤有齊豆皮/豆芽/金菇/嫩豆腐,全部都係勁吸湯嘅野,再加埋晶瑩剔透嘅寬粉,真係好幸福,爽口嘅,煙韌嘅,咩口感都齊晒,吸左香辣湯嘅味,真係食到停唔到口。個豆腐要再特別一讚,好滑好滑好滑,因為真係好重要所以我
清江魚
清江魚
主角固然好食,但配角其實仲吸引我,黃金組合拼盤有齊豆皮/豆芽/金菇/嫩豆腐,全部都係勁吸湯嘅野,再加埋晶瑩剔透嘅寬粉,真係好幸福,爽口嘅,煙韌嘅,咩口感都齊晒,吸左香辣湯嘅味,真係食到停唔到口。個豆腐要再特別一讚,好滑好滑好滑,因為真係好重要所以我講三次。
牛肉其實應該要叫再貴d 嘅牛脊肉,但我地慳家食普通肥牛就算,但又完全無令我地失望,因為辣湯嘅威力太強,將所有食材嘅味道昇華晒。
既然係不只是烤魚,所以我地叫左份羊肉串,一樣都好好食,好地道,孜然粉果然係世界上最偉大嘅調味料。最後想講佢杯酸梅湯個杯幾靚。兩個人埋單$555,我唔夠膽話好平,但絕對物有所值,抵食!!!
羊肉串