呢間好耐之前都想去,但無渠道既普通人;要我等嗰一日係咁打電話?我寧願唔食果種。慢慢想逐間鮨店試下就打啦⋯⋯ 一號既十點,打左五十幾個(唔係只專注打電話,一住打一住準備出門口,得閒又盡量打😂)係差唔多十二點正終於通左。得返可預約時間係最後嗰個月嘅兩日,平日既(只想book lunch)。個日仲係剛坐低係今鮨,打得通有少少大聲既激動:打得通我book到呀之類😂😂😂等左好耐好耐先去到;2月1日book,等到4月尾........滿心期望以為呢間係志魂平啲既選擇,點知食落唔係期待咁高😬(另一半每食一件都嘆氣再係咁口upup想食志魂,我仲話佢:體驗每餐啦😑;唔係你點搵到啱口味既)正正路路;期待啲壽司會唔會嘩一聲好味。燒到剛好,但我重口味都覺得太咸😂全部都唔令我覺得係貼近志魂既質素;你話佢唔好咩?又唔係。個人印象係似sushi zo同鮨慎以下咁🥲⋯⋯飯太硬(溫度保持得好好既,但我唔會提及咩舍利呀/人體溫度呀/點入口散呀之類:免費平台口upup手痕無聊既感想only,要認真寫既話要多食多學😂)醋既味道唔係我鍾意既食左二三件到尾都係同樣質素😬,仲等緊會令我嘩一聲既壽司同行人既赤身,我係度係笑佢既根仲大

慢慢想逐間鮨店試下就打啦⋯⋯

正正路路;期待啲壽司會唔會嘩一聲

好味。燒到剛好,但我重口味都覺得太咸😂

醋既味道唔係我鍾意既
食左二三件到尾都係同樣質素😬,仲等緊會令我嘩一聲既壽司

同行人既赤身,我係度係笑佢既根仲大條過我個件,俾我影下照

呢件好好:厚肉淋甜化

壽司都好夠味,手捲反而唔夠味
食左一件,算幾好味

換左同行人個件,我原本個件有個位唔靚,係撞瘀左,有成五蚊銀咁大既位,你係屋企自己食都會切走佢個種?
我有少少驚訝咁都拎出黎俾客,或者應該切開嗰忽佢😅。呢啲瓜咪三四百蚊一個......

食前再睇,見無咩人放wine list,專登影下照😂

🥲對我黎講好貴。另一半食到中間都唔再叫酒,佢話好味先再叫酒黎送壽司😂,痴線。

服務方面日本師傅極好。但無職員講返中文介紹,只係日本師傅盡量講多幾粒字既日文英文介紹係咩
侍應換茶都好頻密,但手勢比較硬同打擾,一下隊隻手埋黎個種,當日三位都係咁😂
我個人覺得好嘅係柔和一啲嘅手勢,唔係要個客次次避你,打側個身俾位你,你仲唔覺打擾到個客個種。
總之我以為係近志魂既質素(個人口味,覺得香港暫時志魂最好)
食埋呢間既個人排名:(Lunch only)
志魂
鮨慎
Sushi zo
呢間(鮨.齋藤)
Sushi tokami
Sushi hana

鮨野
鮨㐂
今鮨

鮨幸
鮨中本
鮨生賢
(排名只係我個人&一餐半餐既感想,雖然鮨野已去過五六餐,但係心目中,因味道同價錢會改去志,關注組既好介紹😂)
雖然有啲成日想再訪,但食完omakase我次次都肚痾兩三次,因為啲魚太油😂😂😂
(平時我食野都片晒湯面既油、印走豬牛雞扒上面既油之類&煮自己食個份野食只落三四滴油。
最愛既雞翼手拉麵盡量片油,但仲會有少少&4隻雞中翼既雞皮都會食晒,應該都夠一日基本油脂個種)