2018-07-20 524 瀏覽
午餐又揸車去元朗搵嘢食,之前喺網路平台見到推介依間麻辣燙,就決定去試一試。同樣先介紹交通方面,除咗綠色小巴(雞地 ↔️大棠)之外,我望唔到有咩交通工具嚟到,揸車人士就好方便,門口有好多嘅錶位。入到餐廳俾人一種好簡潔乾淨嘅感覺,同區內其他麻辣燙一樣,你只係需要攞個膠盆,行去雪櫃, 夾起你想食嘅嘢埋去俾錢就得,對於我有食開麻辣燙嘅人嚟講都尚可,但係如果冇食開區內麻辣燙既人,係唔知邊個位既膠盆用得,可以夾既食物亦都無字話你知係咩,當你想知道嘅時候,就必須要問店員咁我好簡單求其咁揀咗個紅薯粉同幾樣食材,之後同佢講小辣,再俾錢,再搵個位坐低就可以等食上到枱我唔相信我眼前依碗係麻辣燙,基本上一啲紅油都冇,只係可以講,可能係新派嘅關係,迎合香港人,小辣就即係唔辣,所以我都要叫佢攞啲辣油俾我,係未加辣油之前,我試咗個湯嘅味,係唔麻既,而未到湯嘅辣油,明顯有花椒係入面,加左兩份既辣油後,碗野終於似麻辣燙,可惜上枱時湯底已經唔算好熱,搞左一輪,湯底剩返微溫,食物都變得唔好食總括黎講,下次黎一定揀大辣,咁就可以湯夠熱既情況下食,湯夠熱又夠辣,相信一定好好食

2018-07-08