好耐無同朋友堂食啦,酸菜魚應該有1年無食過,今次約埋朋友一齊食,間食店啲座位距離唔算好近,中式裝修,最正係我哋食果陣無其他人(感覺安心啲),最後點咗酸菜魚,雜錦香鍋,貢菜皮蛋,年藕餅。由於我哋驚太辣,所以全部都揀小辣。酸菜魚用鱸魚做,肉幾紮實,唔會一夾就散,而且由於小辣關係,所以只有好輕味嘅辣,唔食辣嘅人都應該食到,但嫌佢唔夠酸,反而個湯酸同辣啲,寬粉勁吸湯,好食雜錦香鍋都係小辣,辣度仲少過酸菜魚,但幾香口,個鍋有雞,午餐肉,魷魚,蝦,年藕,薯仔,椰菜花,總之乜都有啲,味道Ok。貢菜皮蛋,哩道菜幾的別,係用湖南雞蛋,而唔係用鴨蛋,食落有種咸香味,無黑色皮蛋果種咸水味,比較易入口,但會愈食愈咸,所以同貢菜一齊食會比較好,感覺清新啲。家鄉藕餅配甜酸醬,我本身勁鍾意食年藕,所以最鍾意哩道菜,藕餅比平時食果啲薄,而且味道剛剛好,唔會過咸,食落有年藕粒,不過如果煎得再脆啲就更好。整體食物質素唔錯,而且價錢唔貴,唔知係咪長沙灣區關係,價錢比我喺其他區食嘅便宜。

酸菜魚

雜錦香鍋