2016-05-21 424 瀏覽
今日同fd fareware聚會,因為好快要離開香港一段時間,所以特登簡左一間港式餐廳。三個人叫左9碟涼拌紫菜百葉:百葉好似係上海特色,下面一層係紫色蘿蔔,一眼望落去好似很清淡,但其實加左小小辣油,同埋其他調味料,味道唔錯,係有小小驚喜既金沙肥豬仔:其實係好似豬頭既奶黃包。外皮好容易破,我好細力拎起佢但係外皮破左,d奶黃流曬出黎。入邊d奶黃只有甜味,感覺d砂糖仲未完全融化,完全無奶香味,得個豬仔樣,味道完全唔掂蟹子燒賣:冇乜驚喜,同其他地方差唔多,無過無失,好彩⋯鮑魚絲炒麵:尼個唔得,麵很硬,完全唔見鮑魚絲wor,又唔平,完全唔抵,我地基本無乜食,都唔想打包⋯松茸湯鮮竹捲:尼個差評!係我試過最難食既鮮竹捲,入邊好似係d蔬菜,食落去覺得很奇怪,一d都唔似鮮竹捲,虧我特登想係離開香港之前食一次鮮竹捲,真係失望銀杏胡椒雪菜豬肚湯:尼個ok,幾足料,豬肚唔油,份量唔少,湯都唔油,但胡椒味太重,蓋過湯既鮮味蟲草花棉花雞:ok,下面既「棉花」幾鮮,小小油,但係兩舊雞肉因為顏色太過粉紅又太過腍,所以我fd懷疑係用化學劑醃製而成,我唔知,反正味道ok,無乜特別糯米雞:平時好少叫糯米雞,同fd shar
蟹子燒賣:冇乜驚喜,同其他地方差唔多,無過無失,好彩⋯
糯米雞:平時好少叫糯米雞,同fd share先會叫,因為糯米尼d野食完會好製,今次尼個ok,處於平均水平,入邊有雞,碎肉,仲有一小個臘腸,ok囉,食完前面果d,意識到對尼一間既要求唔可以咁高⋯
脆皮鮮蝦腸:尼個ok,外面包既腸粉既滑,中間夾左一個好似油炸鬼既炸野,脆脆地,中間唔係完整既蝦,係果d好似「蝦滑」既野,幾足料,淋d豉油,正喇,係尼間舖頭為數不多既合格菜
我唔知尼間店係咪想搞一d新創意,但係我真係覺得佢將一d好味傳統既港式點心搞得有d不三不四,特別是鮮竹捲,真係無野講,唔該店家好好反省下喇,我估遊客先可以忍受到咁「奇葩」既港式點心⋯同埋價錢唔平wor,一d都唔抵食
蟲草花棉花雞
蟹子燒賣