2016-03-23 1360 瀏覽
成班男人食飯,最鐘意係乜?我會答你係啤酒,平時朋友聚會打邊爐飲啤酒就多。 今次要升返Grade,去食吓啤酒馳名的德國菜。 今次去嘅店叫Schnee,新開的店,地點就在鵝頸橋消防局後面,同越華會同一楝大廈。一去到就一定係叫啤酒先拉,不過種類太多,都唔知叫乜好,因為每隻牌子都有好多款,所以我地把心一橫,叫盡D,Bitbuger 嘅Tag1至7都叫一杯,試試佢。 原來Tag1開始,會越飲越濃,去到Tag3就有D特別,Tag3係無酒精,試多兩杯都唔怕。 為左送酒我地先叫左一個菜單入面都無嘅炸芝士送一送酒,口感幾好,軟軟的,芝士味又香。 之後就緊係食番個德國名腸,隻隻腸都好味,而且個酸瓜都好正! 招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角,個名長到飛起嘅名菜終於上埸,個皮真係脆脆,而肉質非常滑,無柴皮,係我食過最好味嘅豬手,必食推介! 烤牛仔扒伴磨菇,食起來好有口感,牛味不算濃,牛肉係白色的,非一般的肉質 德國燒腩仔,估唔到佢重正過燒味鋪D燒腩,皮勁脆,肉入面D脂肪啱啱好,送酒一流。 慢煮小牛扒,雖然無問要幾成熟,不過生熟的比例啱啱好感覺到牛扒的肉汁,

今次要升返Grade,去食吓啤酒馳名的德國菜。

之後就緊係食番個德國名腸,隻隻腸都好味,而且個酸瓜都好正!
脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜

烤牛仔扒伴大磨菇野菌汁
德國燒腩仔配炸薯條

慢煮小牛扒

慢煮小牛扒,雖然無問要幾成熟,不過生熟的比例啱啱好感覺到牛扒的肉汁,另外最驚喜的是配菜的紫薯非常好食,真係估唔到。
黑松露菠菜雲呑

黑松露意大利雲吞,雖然唔係德國菜,一樣唔錯,黑松露味道香濃,大㕑無孤寒。
西班牙海鮮飯

西班牙海鮮飯,連獲仔上,小心辣手,味道就有少少辣,正宗由生米煮成熟飯,廚師同其他國家菜式都有研究。
榛子焦糖燉蛋

榛子焦糖燉蛋,原塊焦糖上面,有人話甜,不過我覺得啱啱好。
香焗蘋果金寶配雲尼拿汁

香焗蘋果金寶配雲尼拿汁,即叫即焗,估唔到甜品都咁有水準。

依間野收費唔貴,水準以上,得閒要返卓

2016-02-17
脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜