2019-03-22
餐廳:善衡書院學生飯堂 (沙田)地址:沙田香港中文大學善衡書院陳震夏館1樓每逢午餐時間,善Can都會逼爆人,基乎每日lunch time都會座無虛席,有時排隊拎野食可能要排成30分鐘!真係夠哂誇張。除左抵食之外,選擇都唔少,當中比較出面嘅有口水雞,好多人食完都大讚。今日午餐我就叫左雙餸飯,係本人嘅至愛☺️每日都會有六款唔同嘅菜式可供選擇,而我就揀左南瓜雜菌翠肉瓜同雞鎚,最重要嘅當然係叫多飯啦😂時不時我都會點中湯因為善Can嘅中湯係我少數覺得唔會加味精落湯嘅餐廳,而今日嘅湯係紅蘿蔔青蘿蔔豬骨湯😍黎開善Can嘅真係要試下呢到嘅湯👍🏾雞鎚有醃製過但唔算好咸,不過就比人感覺唔係咁抵,因為得兩隻之餘又比較細隻,下次都係揀返多啲菜感覺好似健康啲🤪南瓜係我係善Can比較鍾意食嘅一個餸,因為佢嘅南瓜蓉撈飯真係好惹味好好食🤤今日排隊排左10分鐘左右,中午12點幾1點幾就真係唔建議叫燒味部嘅野食等,真係會等餐死😂 順帶一題,繁忙時間用自動販賣機會快好多🙈
地址:沙田香港中文大學善衡書院陳震夏館1樓