2021-12-06
一直以嚟都好想試呢間主打養生米線嘅鋪頭,不過次次午市行過都比佢個條長長嘅人龍嚇怕。個晚見咁啱夜晚8點左右收工,就諗住去撞下彩,睇下可唔可以排到隊食下養生米線。好好彩,個晚去到門口都係得2個人等緊位,即刻決定個晚嘅晚餐就係呢間餐廳度解決。排咗大概15分鐘隊就入得去,雖然餐牌上有好多唔同口味、好吸引嘅米線款式,但個晚真係好想食麻油雞,所以即刻落單叫咗碗藥膳麻油雞米線。落咗單無耐,大概5分鐘左右,一碗好大碗、熱辣辣嘅藥膳麻油雞米線就送到枱上。碗米線一放低喺枱面上,一浸好香嘅麻油同紅棗味即刻撲埋個鼻到,同時視覺上亦都被出手大方、份量十足嘅紅棗震撼到!第一啖試飲啲湯底,雖然就咁望落去碗湯好似好油咁,但飲落去一啲都唔覺得油膩,紅棗、桂圓同枸杞味好重,亦令到啖湯恰到好處咁甜,成啖湯好順暢咁就吞咗落食道。雞就有4件,肉質非常嫩滑,唔會覺得乾爭爭或者鞋口,好易咬開啲肉,雞肉味都足。米線就不過不失,都尚算彈牙。於是乎,一碗咁大碗嘅米線就比我一啖湯、一啖米線、一啖紅棗、再一啖雞肉咁喺15分鐘之內解決咗。雖然碗米線入面有好多紅棗,但成碗米線真係好食到我唔想停口,最終我將啲紅棗全部食哂,一粒都無放過。概括嚟講
藥膳麻油雞米線
概括嚟講,呢碗係一碗色香味俱全嘅藥膳麻油雞米線,食完之後,成身都暖lup lup,生理上同精神上都非常滿足!
真心十級推介呢間餐廳,啱哂啲鍾意食藥膳米線嘅吃貨,絕對會搵日再嚟食埋其他養生米線!
題外話/補充資料:
P.S. 晚市嘅時候,成個樓面都係得一個姐姐負責哂,招呼客、落單、上菜、收銀同執枱全部一腳踢,仲要服務態度keep 住咁好,完全無黑面,真係無得頂!絕對係模範員工!