2023-03-22
今日晏晝同舊同事食lunch,去咗銅鑼灣嗰一邊搵食,見到門口有好多人排隊,原來係一間食印尼菜嘅餐廳,地址位於銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2舖 反正今日有時間,店員俾咗飛我哋之後,就決定試吓呢一間餐廳 我哋一行三個大概等咗10分鐘就入到去,餐廳屬於小店經營模式,全店有大概7-8張枱,我哋就安排咗喺餐廳上角位置,位置都十分寬躺,唔會有好迫嘅感覺餐廳亦都富有印尼嘅風情,裝修亦都有好多唔同印尼嘅畫像仔,非常有印尼色彩,好有趣我哋三個人就決定叫兩個主食同埋兩份小食試下比較推介嘅有印尼炒飯,佢嘅份量非常大,一個人冇可能食得晒,側邊仲有兩串串燒雞,請燒雞嘅調味非常特別有少少甜甜地嘅感覺炒飯,主要就係有雞肉,蝦仁,再加印尼嘅香料炒成,味道非常特別,炒飯亦都粒粒分明,唔會有太濕嘅感覺,非常有驚喜 魷魚鬚白鬚牛丸湯味道亦唔錯,餐廳選用牛骨湯做湯底,係用牛骨熬製而成,絕對唔係出邊有啲舖頭嘅味精湯,飲多幾啖都唔會覺得好口乾牛丸大大粒好爽口,肉汁都非常飽滿 份量都俾咗四粒,絕對唔手軟 小食方便叫咗牛肉串燒,一份總共有六串,再配以特製花生醬牛肉腌制得非常入味,肉質柔軟,而且唔會有咬唔開嘅口感 再配上特製
小食方便叫咗牛肉串燒,一份總共有六串,再配以特製花生醬牛肉腌制得非常入味,肉質柔軟,而且唔會有咬唔開嘅口感 再配上特製花生醬食,口感更加一流牛肉味亦相當濃,亦有肉汁,非常juicy,朋友都讚不絕口牛肉卷每條超大,一開始以為相片入邊細細條,原來實物係咁巨型,牛肉卷入邊嘅餡料亦都好香,口感上非常唔錯,有牛肉碎粉絲同埋紅蘿蔔絲
飲品就叫咗珍多冰,一飲落去有好重嘅椰漿味,口感比較厚身,但亦唔會太甜嘅感覺,傳統嘅粉條亦都做得非常有咬口,配搭非常好
我哋每人$123,食咗咁多嘢嚟講都算抵,CP值幾高,非常推薦大家如果想食傳統嘅印尼菜就試吓呢一間餐廳另外佢哋只收現金,不過如果唔記得撳都可以喺附近711撳錢,非常方便