2011-05-14
當日出旺角,去完個客度,直接收工!藉此大好機會嘆番個下午茶!最近,搵 Openrice 新餐廳資料,見到呢間位於旺角嘅樓上Cafe <Cafe Idea>,平時去旺角去得多,呢區樓上Cafe 真係未試過。經過先達廣場亦不少,走上先達廣場樓上先施大廈,我都係首次。由 OK 便利店轉彎,側門走入大堂。呢度可謂品流複雜! 咩都有...樓上Cafe 、賓館、泰拳館、貿易公司.... 。上到 4 樓,一出電梯,沿著走廊直行,好容易見到 <Cafe Idea>,門面並不是有招牌,而係將店名以投射到地上,頗特別兼有特色! 走入去更有驚喜! 見到一隻爛瞓貓喺個玻璃貓竇入面瞓得好腍!zzzzzz........ 女店員話我知,呢隻係貓公,仲有老婆添呀! 不過,有皮膚病,貓媽媽最鍾意喺梳化 Hea 吓灘吓。 原來有隻貓仔仔,比較怕羞!鍾意走入去另一個貓櫃,我舉起相機影相,唔知點解貓仔仔會咁樣望住我呢?佢塊面都幾圓喎! 肥嘟嘟!仲大隻過貓媽媽!各有各自嘅貓竇。 就算有 3 隻貓,衛生程度算 OK! 其實,我都鍾意貓貓,日後等到我有自己嘅屋企,到時會買番隻貓嚟養吓!呢度佔地不大
其實,我都鍾意貓貓,日後等到我有自己嘅屋企,到時會買番隻貓嚟養吓! 呢度佔地不大,但空間感充足!只有 6 張枱,其中 3 張大枱,配合梳化,可坐 10 ~ 16 人;方便玩 Game。順帶一提,Game 種類繁多!包括:UNO 、大富翁.....可見相片。 我問老闆係咪新開架?聽佢講,開咗個半月,頂讓返嚟。所以,用番上一手嘅傢俬,可能會覺得舊些少,但係我覺得坐得幾舒服! 況且又有高清電視睇,邊睇邊食,好 Relax ! 加上位於 4 樓,不覺嘈吵!
尚未到 6:00,仲叫得切下午茶餐! Yeah!
芝士焗青口龍利柳長通粉 $27
等候大約 10 分鐘,好讓我細心觀察一下店內環境。食物尚未送到,女店員先為我遞上梳化形紙巾盒、吸血鬼形牙簽筒及一杯水。服務貼心!
當女店員送上一碟長通粉時,還提醒我要小心碟邊熱,真細心呀! 嘩!芝士味香濃撲鼻! 令我口水流...!有一隻大青口,尚有鮮甜味!有兩塊煎得金黃嘅龍利柳,相當肥美! 長通粉份量剛好,配合芝士味道好夾!還有雜豆作配菜及點綴!令賣相更突出!整體算不錯!只係食完碟底比較油! 肯定老闆係超鍾意貓,甚至飲品名稱亦唔放過!貓名系列特飲色彩繽紛!我亦不妨一試!
奇異侏儒貓 ( 百香果 + 奇異果 ) 原價$37 / 跟餐加 $10
一杯螢光黃與翠綠色交錯嘅特飲,顏色奪目! 集乳酸及沙冰於一身,雙重口感!好大杯,可以慢慢品嚐! 至於,百香果及奇異果,只是甜味粉而已,當然無任何百香果及奇異果成份。感覺上,百香果味蓋過奇異果,酸酸甜甜,十分醒胃! 另有花茶每壺 $51,玩 Game 不設最低消費小時,如果玩 Game 玩得耐,相對較為抵飲。
店外四圍環境認真麻麻地,令我幫襯完速逃! 如果,下次再幫襯的話,我一定搵埋朋友陪。
之後,我去 <水記甜品屋>,食份子甜品。
我有其他樓上Cafe 推介,同樣有 Game 玩,環境寧靜舒適!就算情侶都啱去!
中環 <Seasons Cafe> :