2019-01-23 583 瀏覽
三文治控友人G在「西環變幻時」見到呢度嘅超幸福三文治,三層麵包配六種饀料,氣勢磅礴喔趁周末相約去幸福單品咖啡,希望感受吓呢份重量級幸福咖啡店尚算就腳,在高街搭一段扶手電梯就到12:45到達,幸運地揾到室內雙人位店面的的骰骰,但勝在餐枱夠寛闊,擺多幾份三文治都冇問題牆壁及吧枱佈滿以咖啡豆及黃麻袋為題的裝飾,落栗色的氛圍令人放鬆店裏面有提醒客人盡量輕聲細語嘅温馨提示大部分客人都好自律㗎,奈何有幾位熱情嘅外賣客在吧枱附近同忙碌嘅老闆閒聊,令品味Cafe變中式茶樓落完單之後,細心的G友人發現英式早餐附送大塊多士考慮到超幸福三文治+英式早餐=要食四大塊麵包,唔太肚餓嘅我哋決定攤分幸福,改要幸福三文治惜食是福嘛炒蛋有5種口味(黑芝麻 / 香草 / 黑胡椒 / 薑汁 / 青䓤),任選一,我揀左黑胡椒幸福三文治終於登場啦幸福,原來就係餐蛋治(笑)熱騰騰的炒蛋,配上鬆脆多士,好豐富好熱氣啊!!!兩個人分啱啱好,正如G友人所言,「幸福要兩人一齊先夠力接㗎」英式早餐嘅煎蛋有驚喜!土炮美極汁煎蛋配All Day Breakfast,出奇地夾麥包多士幾香甜,比幸福三文治嘅白麵包更有口感最後以店長推薦嘅檸檬酵素收
趁周末相約去幸福單品咖啡,希望感受吓呢份重量級幸福

咖啡店尚算就腳,在高街搭一段扶手電梯就到

12:45到達,幸運地揾到室內雙人位
店面的的骰骰,但勝在餐枱夠寛闊,擺多幾份三文治都冇問題

店裏面有提醒客人盡量輕聲細語嘅温馨提示

落完單之後,細心的G友人發現英式早餐附送大塊多士
惜食是福嘛

幸福三文治終於登場啦
幸福,原來就係餐蛋治(笑)
幸福三文治

熱騰騰的炒蛋,配上鬆脆多士,好豐富好熱氣啊!!!

兩個人分啱啱好,正如G友人所言,「幸福要兩人一齊先夠力接㗎

英式早餐嘅煎蛋有驚喜!
英式早餐

麥包多士幾香甜,比幸福三文治嘅白麵包更有口感

最後以店長推薦嘅檸檬酵素收尾

檸檬酵素

根據網上資料,檸檬酵素即將檸檬加入冰糖/蜂蜜發酵,製造有助排毒嘅益菌
$30一杯檸水偏貴,不過嗰三塊檸檬酸甜有致,可以連皮食消消滯,值得一試

嚟到單品咖啡店唔飲咖啡,很奇怪吧?不過幸福的面貌不止一種

總評:A friendly neighbourhood cafe with hearty sandwiches that satisfy local taste buds. Kudos to bottomless tape water and very friendly staff.
英式早餐
檸檬酵素