星期日走落去「又一城」嘅「柏斯琴行」,諗住玩吓人哋啲新返嘅靚結他。點知一玩就玩咗六個鐘, 仲大鑊到喺佢哋度買咗兩枝 Les Paul Custom !雖然對好多人嚟講唔算好多錢,兩枝結他加埋最多只夠買半架車仔;但對我嚟講,開心得嚟都好肉赤!俾完錢就開始肚餓,當然唔敢出去食貴嘢,慳得就慳啦,於是就去咗曾經幫襯過嘅「翰滕閣」。結果係食得好開心,兩個人點咗四個菜式:“涼拌海蜇” ,“竹笙上湯浸白菜仔”,“枝竹火腩炆全條海斑” ,“五大隻砵酒桶蠔” 。總體味道唔錯,招呼又好,價錢更係極為抵食。(離開「翰滕閣」時回頭再想一想:淨係條炆海斑喺出邊都隨時收過千,蠔都要收過百一隻!於是個心就笑咗出嚟!點知另一半提醒我嗰兩枝結他要 UPS 返美國嘅收費,我就再笑唔出!)
,“竹笙上湯浸白菜仔”,“枝竹火腩炆全條海斑”
,“五大隻砵酒桶蠔”
涼拌海蜇
枝竹火腩炆全條海斑