2017-06-24
之前見食評好多人介紹過好似好吸引,終於黎試下,但係我真係覺得佢MENU嘅相同埋實際嘅餸菜都唔同,同埋每一碟前叫左都好咸,用料又唔夠新鮮,唔知有埋轉過廚師,所以無論飽唔飽都唔敢再叫其他餸同飲品,寧願去下場。真心希望間餐廳可以改善,好唔浪費左間舖。其實我都好少俾負評,但呢間我真心覺得伏左同埋希望佢地有改善!環境: 佢嘅坐位都OK,裝修裝飾好一貫而家有D書卷味嘅裝修風格,內地作風的一間小館。有電視睇下,佢個SPICYGIRL 裝飾令間餐廳FEEL YOUHG如何前去:地點在黃埔,而家搭地鐵出B出口行去睇地圖好方便。食物質素: 賣相同相有點不同,雖然上碟時個樣都唔係差,不過有少少失望。但每一碟餸都好咸,又覺得佢心左個心去做菜,好大路咁叫交左功課。最失望用料明顯唔新鮮,特別係呢魚頭,一食就食得出,無論落幾重刴椒都食得出,呢樣希望要正視!!!!!服務質素: 大部份都是內地人,佢地都介紹張咭同埋有勤力黎加水,不過服務質素就平平,同埋成日大聲叫另外一個同事做野,好LOCAL,企埋一邊傾計,有時掛住睇電視。是日黎到晚餐時份唔洗等位,咁我地就入左去,職員介紹如買張增值咭可以有現金回贈,大約9折嘅價錢,同埋
如何前去:地點在黃埔,而家搭地鐵出B出口行去睇地圖好方便。
是日黎到晚餐時份唔洗等位,咁我地就入左去,職員介紹如買張增值咭可以有現金回贈,大約9折嘅價錢,同埋餸菜會平少少 (內地餐廳一向嘅做法), 可以最尾賣單先按食左幾多錢增值落去。
童年水庫雙椒魚頭(原價$192): 見呢度係內地背景餐廳,諗住食魚頭一定無死,因為番大陸食呢D魚頭都好新鮮好好食,一上碟個賣相都OK,但一食落就知唔對辦,佢個MENU話好山好水,總知講到好新鮮好好味,但係一食就食得出個魚頭唔新鮮,腥味好重,鮮肉唔結實同唔新鮮,因為你都知道蒸魚頭要慢慢食佢嘅魚頭魚雲,無論落幾重刴椒幾咸,都蓋唔過味道。所以大家好快停左手,咁只有為唔嘥野, 再食多少少。勁失望,同都成大約$200蚊,香港好多好多餐廳俾佢做得好!佢個刴椒其實都勁咸。
孜然牛肉(原價$108): 佢MENU上係一些嫩牛肉片,現在上碟係炸到偏濃嘅牛肉碎,似內地街頭勁炸過嘅牛肉串,味道孜然粉濃,味道OK,但又係勁級咸,同埋覺得佢嘅肉炸左同咁重味蓋哂D味,唔知佢嘅牛肉新鮮與否。
招裨推介:極品扣肉(原價$95): 呢個睇番MENU先覺得佢更貨不對辦,仲要原來佢係推介前式,首先原全同MENU個樣唔同,本身個肉似人地嘅真正招牌菜,賣相肥肉炆得諗唔油,但你睇下相片賣相,好似開左罐頭梅菜扣肉咁,唉! 好伏嘅菜式!同埋肥同肉比例睇相都知道得肥肉,D梅菜刴碎到好似罐頭倒出黎
黃燜魚三寶 (原價$118)(魚籽,魚卜,魚腸,不過是日無魚腸): 咁店員有講無魚腸要唔要,咁都試下啦,呢碟叫做正常無咁咸,不過魚卜魚春都係唔係新鮮貨。。又或者雪藏嘅,又或者唔係新鮮整,味道就OK嘅重難木日
包菜水晶粉(原價$75): 其實呢碟粉非會員價都成75份,其實好貴,因佢只係菜炒粉,翠華一碟勁有餸嘅炒粉麵好食佢好多都係呢個價錢。
味道正常,只係少少咸,菜仲脆爽,水晶粉唔太諗,不過性價比低
鐵板魷魚絲(原價$108): 鐵板上係吸引 不過魷魚絲係細細條,UM。。。。少少咸,但魷魚係雪藏貨,其實呢碟餸小食嘅價同量,鐵板上就加左30蚊。。
唔會番轉頭嘅餐廳,如果佢無改善嘅話,香港太多好好食嘅小店或集團喇,都係由內地主理,菜式用心好多。
題外話/補充資料:
店內應經常保持清潔,希望有改善