Mr.O

事緣今晚友人搞完佢啲嘢都晏咗,我哋就去荔枝角果度,長沙灣廣場果間Mr O食飯。我哋係隨心搵,事前冇check過間餐廳,咁我諗好多人都會咁樣覓食嘅。去到果陣係8:15,我哋問有冇兩位,餐廳話有,咪走入去。坐低之後,餐廳話8:30 last order,「甜品都要㩒埋」,咁ok啦我咪落order,我好肯定佢比我哋㩒「叫起」,而我亦真係有㩒「叫起」嘅。另外我哋有叫生蠔、兒童餐同埋兩個主食咁啦。㩒完冇耐,餐飲餐湯最快上枱。冇耐啲熱食都上曬。過多一陣,我問餐廳「其實生蠔有冇架」咁樣,女部長(佢唔似一般侍應,似話得事)就話「應該開緊殼,你等下啦」咁喎。咁我都忍唔住講咗句「我以為你哋會上咗生蠔先上熱食嘅添。」點知個女部長話「咁你下次要(一早)講啦」咁樣,之後就走咗去。我真係火滾,同友人講「乜(上完生蠔先再上熟食)要講架!?」咁都算啦。之後又過冇耐,8:50左右,又有人走過嚟問「個芒果窩夫上得未」,大佬成枱熱食未食完喎!我由始至終都好禮貌咁講嘢,冇大嗌冇粗魯。我講得好清楚話「遲啲先啦」。結果三分鐘後,餐廳夾硬上呢個甜品。然後我哋見到廚房收曬爐。果陣9:00都未到。我哋其實仲叫咗兩件cake,都係叫起嘅

我真係火滾,同友人講「乜(上完生蠔先再上熟食)要講架!?」

我哋其實仲叫咗兩件cake,都係叫起嘅。等我仲同朋友講「窩夫要經廚房出,兩件cake只係喺雪櫃攞,唔使咁快嘅」。話口未完,另一個生面口嘅女侍應,今次問都唔問,直接隊兩件cake上枱。

我望吓個鐘,只係九點鬆啲。我同朋友講「我諗餐廳其實閂九點半」。

其實我哋都唔知餐廳閂幾點。當時餐廳係完全冇標示,亦都冇人同我哋講就收,好明顯係昆埋我哋入去搏懵做多單生意啦。最後我都係check吓先知OpenRice呢度寫餐廳8:30閂門,咁8:15仲叫我哋入座係做乜架呢?其實咁做生意法,真係得不償失架喎。

真係唔好怪人北上。咁樣嘅服務態度,好恐怖。又要搏做多單生意迫個客滾水淥腳快食,上完熱嘢先上生蠔仲怪個客唔講,明明叫起個客都話等陣先仲夾硬上甜品,成餐飯真係冇尊重過客人!我見呢度其他評論都有提服務麻麻,以後去呢間食之前真係要諗過先啦!