黃埔站開通左之後,真係多左嚟呢頭搵食。 朋友極力推介我嚟打塔 -海鮮塔,最終我被鮮味攻陷了,真係好正呀!先嚟係前菜,四小碟,可以無限refill。有幾款套餐揀,我地揀左首爾塔餐,一共五層塔,每人$398。 而湯底又有幾款選擇,今日唔想食辣,就揀左人蔘雞湯,半隻雞加$50。 雞入面釀左好多糯米,仲有幾隻蜆提升鮮味。 一齊準備就緒,層塔好高,未食先興奮! 溫度計去到95度就可以食喇~~第一層:蘇格蘭蟶子加左紅糟醬,甜甜的,帶出蟶子鮮味,又養生。 象拔蚌洗得好乾淨,仲切成一條條,超彈牙!第二層:日本元貝、海蝦、魚腐、勝瓜、金菇。元貝蒸完嘅汁真係好甜,店員建議只飲一啖,其他再倒返入去煮粥,不過都係忍唔住飲晒佢,好正!第三層係新鮮花尾龍躉同貴妃蚌。 貴妃蚌好大隻,又係裝左好多汁,當然唔可以放過。 花尾龍躉睇啲紋理就知條魚真係好大條,魚肉厚身,認真啖啖肉。第四層係沙巴肉蟹、木瓜、大花甲、爆濃芝士丸。 好少蒸鍋會食到木瓜,又幾特色喎。沙巴肉蟹除左好多肉,仲有唔少膏架。 最窩心係店員會過嚟幫手將蟹鉗拆殼,冇得頂呀! 墨汁豚肉丸、鮑魚、日本南瓜、日本番薯、粟米、蘿白,好多種類。  蔬菜類原件蒸,保持原有

先嚟係前菜,四小碟,可以無限refill。
第一層:
第二層:日本元貝、海蝦、魚腐、勝瓜、金菇。

墨汁豚肉丸、鮑魚、日本南瓜、日本番薯、粟米、蘿白,好多種類。  蔬菜類原件蒸,保持原有甜度,真係甜得好誇張架。
終於食到最底層,人蔘雞粥集合海鮮嘅精華,仲有糯米煲起嚟嘅軟糯口感,食到停唔到口呀。 食唔晒? 唔駛驚,餐廳準備埋外賣碗,讓我將「鮮味」帶回家,同埋屋企人一齊分享!