2024-05-15 492 瀏覽
聽講喺內地有200幾間分店嘅「遇見小麵」嚟咗香港,主打重慶麵食,餐廳開喺黃埔勁近我公司,所以放工搵埋鍾意食辣嘅同事一齊去食個麵😁夜晚7點去到,一如所料餐廳已經滿座,要喺出面排隊~ 睇咗餐牌大部份麵食都只係50幾蚊,小食就20蚊左右,喺黃埔區嚟講真係勁抵食👍🏻 而且餐廳好大好多位置,所以等位好快,我等咗唔駛10分鐘都入坐啦👍🏻紅碗豌雜麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️見佢話係鎮店招牌,梗係一定要試啦!呢碗撈麵上枱已經覺得勁吸引,五花肉醬肥瘦均勻,配埋粑豌豆拌勻,每條麵都掛滿醬汁,超級惹味!我同同事都鍾意食辣所以叫咗中辣,但對我地嚟講都係小兒科,下次會挑戰大辣🤭 虎皮鳳爪小鍋冒菜 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個係用一個類似打邊爐嘅小鍋上,入面有鳳爪、薯粉、蓮藕、菇、魚片、豆乾等,份量好足,我哋share食剛剛好!主角鳳爪好大隻,而且好淋好入味,鍾意食鳳爪嘅一定要點呢個!如果小鍋冒菜有得揀辣度就更好,咁就可以食辣啲嘞👍🏻小酥肉蕃茄湯麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️啱晒唔食辣嘅朋友!炸小酥肉配埋酸酸甜甜嘅蕃茄湯麵好開胃,有時食辣野食得多,食個清淡啲嘅麵,腸胃好舒服呀!鍋巴土豆 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我誠意推介呢款薯仔小食,係比麵店耽誤咗嘅薯仔!佢有香辣椒麻或蕃

紅碗豌雜麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

虎皮鳳爪小鍋冒菜 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

小酥肉蕃茄湯麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️

鍋巴土豆 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
我誠意推介呢款薯仔小食,係比麵店耽誤咗嘅薯仔!佢有香辣椒麻或蕃茄醬2款,識食一定揀香辣椒麻味✨ 薯仔表面被濃厚醬汁包圍,食落有少少脆皮感覺,而脆皮下嘅薯仔極軟綿綿,真係好好食,強烈推薦👍🏻

琥珀冰粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個係就算食到飽都要叫嘅甜品!冰粉淋上花奶係絕配!平時我會自己食晒一碗冰粉,但呢度嘅小麵真係唔小,份量好足,我地個個都已經食到好飽,所以甜品share食😎

白玉酸梅湯 ⭐️⭐️⭐️
食辣嘢點可以唔叫嘢飲?白玉有啲似台灣嘅愛玉,夏天時飲喉嚨涼涼地好舒服好解渴😌 酸梅湯甜度剛剛好,如果可以再酸啲就perfect👍🏻
紅碗豌雜麵
虎皮鳳爪小鍋冒菜