2021-04-30
Happy Friday! 星期五收工之後行左上山晚餐,又試試新野先,今次係餃子,地點係位於上環差館上街既囍八方。其實我真係幾鍾意食餃子,以前收工收得夜,都鍾意簡簡單單快快脆脆淥一包即食餃子加d菜就一餐。今日係我第一次出街特登食餃子。喺呢度有間紅噹噹嘅餐館都幾得意。入面有幾張枱,座位唔多,不過勁光猛。餐牌有湯餃,煎餃,雲吞,丸,小食,可加$12加麵底落湯菜品,麵底包括米線,米粉,河粉,生麵,上海幼麵,上海粗麵,淮山麵,出前一丁。餐牌亦都有套餐。第一次黎,咩都試下先,叫左一個撈麵,煎餃同湯餃試下水準先。沙爹肥牛撈麵 $48肥牛都有好幾塊,唔算韌。個沙爹汁少少辣,幾好味。麵係生麵,雖然腍左少少,都仲有咬口。伴碟仲有半條生菜。跟紫菜骨膠鮮魚湯跟沙爹肥牛撈麵有紫菜骨膠鮮魚湯,係奶白色架,飲得出係魚湯。加左少少紫菜同蔥花調味,健康好飲唔覺有味精。招牌煎西洋菜鮮豬肉餃 6隻 $39招牌煎西洋菜鮮豬肉餃新鮮煎起,皮超脆同辣口,入面都算足料。自己倒枱上嘅上海米醋調味,個人略嫌米醋味道較淡。骨膠鮮魚湯芹菜鮮豬肉餃 8隻 $49湯餃真係不得了,皮簿饀靚,入面超多芹菜粒,啖啖都係脆口,唔洗點醬都好味。個骨膠
第一次黎,咩都試下先,叫左一個撈麵,煎餃同湯餃試下水準先。
沙爹肥牛撈麵 $48
跟紫菜骨膠鮮魚湯
招牌煎西洋菜鮮豬肉餃 6隻 $39
骨膠鮮魚湯芹菜鮮豬肉餃 8隻 $49
湯餃真係不得了,皮簿饀靚,入面超多芹菜粒,啖啖都係脆口,唔洗點醬都好味。個骨膠鮮魚湯一樣咁好味,伴碟又有半條生菜同灑上蔥花。
囍八方冷泡茶 $26
兩個人一支野飲,真係勁慳家。餐牌寫明電解還原水製,飲落清甜解渴,茶味啱啱好,好香烏龍茶味。
兩個人清哂所有野,唔係好夠喉,要轉戰下場。