2021-08-28
三條友本來想去海港城城中鴨子食晚餐、六點幾去到已經派完籌。橫掂都係想食片皮鴨所以臨時轉場去北京老家!⬇️佢哋有二人餐或者四人餐亦都可以散叫、費事煩揀咗四人餐三個人食 ⋯ $1088已經有一隻片皮鴨同一堆餸,都可以話好多嘢但份量唔算特別多、如果四個人食可能要再散叫多一兩個餸。⬇️落完單轉頭一窩蜂咁上菜、鴨同片皮鴨料同熱辣辣皮一齊到,之後一人一盅酸辣湯亦到。講返隻鴨、有少少肥但係都好食既 ⋯ 亦都熱熱地,鴨身冇出現過但係可以加$80煲個湯或者用京蔥甚至苦瓜去炒,最後我哋決定用京蔥炒。⬇️酸辣湯普普通通 ⋯⬇️小籠包跟住就到、四人餐六粒每人1.5粒,好彩我哋三個人每人兩粒,夠熱有湯汁小心熱湯都好味。⬇️北京的雪就係賽螃蟹但冇乜味 ⋯ 就係普通炒蛋白加醋咁。⬇️京燒骨架好細份得三條(四人餐三條咁奇怪)而頭盤都係四件素鵝咁上下加 D 青瓜海蜇咁 ⋯ 每人一件已經冇咗!個炒飯就普普通通乾身既、不過就冇乜味。⬇️最後出現返京蔥炒鴨身、個汁幾好味一路傾偈一路慢慢食而且大大碟。⬇️最後叫埋拔絲香蕉$88做甜品、新鮮熱辣幾好味。⬇️嗰日係星期四都好多人食晚飯,枱枱都開心傾偈氣氛熱鬧、亦都冇趕住要你交枱。侍應姐姐都有問必答,
⬇️
⬇️
酸辣湯普普通通 ⋯ ⬇️
小籠包跟住就到、四人餐六粒每人1.5粒,好彩我哋三個人每人兩粒,夠熱有湯汁小心熱湯都好味。 ⬇️
北京的雪就係賽螃蟹但冇乜味 ⋯ 就係普通炒蛋白加醋咁。 ⬇️
京燒骨架好細份得三條(四人餐三條咁奇怪)而頭盤都係四件素鵝咁上下加 D 青瓜海蜇咁 ⋯ 每人一件已經冇咗!個炒飯就普普通通乾身既、不過就冇乜味。 ⬇️
最後出現返京蔥炒鴨身、個汁幾好味一路傾偈一路慢慢食而且大大碟。 ⬇️
最後叫埋拔絲香蕉$88做甜品、新鮮熱辣幾好味。
嗰日係星期四都好多人食晚飯,枱枱都開心傾偈氣氛熱鬧、亦都冇趕住要你交枱。侍應姐姐都有問必答,耐心解釋套餐 ⋯ 不過好似加 $ 或者散叫啲嘢大份啲、套餐啲餸有啲 Mini 😂