2020-04-02
成日聽啲同事食晏時會去柴灣角熟食市場,今日有朋自遠方來同我食晏,對方又建議去啲有室外嘅地方食,我第一時間就諗住試吓呢啲喺香港謹存嘅熟食市場。一去到,冇咩搵食邊間,而且呢間就係第一間舖,所以我同朋友都取其就腳,坐低咗。坐唔夠10秒,有個阿姐走嚟係咁催我哋叫嘢食,目測當時呢個檔都係得4檯客,我哋話睇睇先,佢又唔行開,企喺度不停口叫我哋食呢啲、食嗰啲。喺咁煩嘅情況吓,是但叫咗青咖喱雞扒飯、凍檸茶。(阿姐仲即時話青咖喱好辣㗎喎。我答佢青咖喱就係要辣先好食嘛!)朋友都冇時間諗所以都係是但叫咗餐蛋飯要豉油汁同凍齋啡。個碟頭青咖喱雞扒飯,汁稀....呈透明狀嘅玻璃芡,食落完全冇咖喱嘅味道,更加別說辣。雞扒乾夾硬,仲要冇味。飯質有如比較乾身糊仔,飯粒已經唔知放咗幾耐,比正常飯粒大,好似浸到發咗咁。成碟嘢....汁、飯同雞扒都係凍嘅,暖都唔暖吓,冇味。真係差到一個點。朋友食嘅更加不值一提,都係一個字凍!我就奉勸各位,可以不試。
我就奉勸各位,可以不試。