2023-04-22
行完屯門幾個大商場,是時候吃晚飯啦!我哋揀咗新開張餐廳 "川魔- 龍門一番",係食四川及燒烤菜式,可以揀辣或唔辣,感受下四川特色風味 ~餐廳以淺木色為主,地方雖然不是很大,但裝修時尚新穎,感覺舒適。睇吓餐牌先,有好多優惠,包括川味活燒生蠔 (限時優惠 $10/隻,原價 $28/隻)、留言和訂座即時有88折優惠及免費成為會員(會員費價值$350)、成為會員待遇 (包括 : 1. 消費有9折優惠,2. 優先訂座,3. 定期贈送會員優惠,4. 半價飲品(不包括生啤類)。酸菜烤魚 $328最近發現依間餐廳有烤魚食,魚嘅種類有江團魚、老虎斑及海鱸魚。我揀咗江團魚,條魚都幾大條,煮法亦都有5款選擇 : 香辣孜然烤魚、川風泡椒烤魚、金湯烤魚(唔辣)、酸菜烤魚(唔辣)及青花椒麻香烤魚。隔咗好耐冇食烤魚喇,好大鍋,真係足夠兩個人食呀,魚肉份量頗多,肉質鮮嫩多汁,而酸菜味道少少鹹、酸酸地,好開胃,仲有好多配菜,加上清甜嘅湯底,鮮味十足,必食推介。川燒生蠔 (推廣價 $10 /隻,原價$28)呢個好惹味,滿滿蒜蓉、蔥花同辣椒鋪係面,蠔好新鮮,燒烤過份外香口,好 juicy,依個價錢真係超值。黑木耳拌
白色細細條係溫室蓮藕苗,都係第一次聽同食,較為罕有。質地爽爽脆脆,口感有啲似荀,味道好清新,黑木耳同樣都好爽,好吃嘅開胃前菜。
用椰子殻裝住雪葩,椰子味非常濃厚,質地幼滑,好似食緊雪糕一樣。
鮮果成份係蘋果加西柚,清甜潤喉,而伯爵茶味道亦夠出,不會蓋過鮮果嘅香味,甘甘地甜甜地,唔錯呀。
呢杯同樣都揀咗伯爵茶,不過係以冷泡方式製成,口感完全唔一樣,甘味醇厚,配搭荔枝同椰果,味道清甜。