2020-05-05 317 瀏覽
估唔到係荃灣,都好似飛3個幾鐘去咗馬來西亞,找回馬來西亞嘅味道。同阿媽兩個人食分別叫咗檳城亞參叻沙米線跟蝦醬同檳城福建蝦麵配辣醬。兩者我相對鐘意檳城福建蝦麵,有濃濃蝦頭味嘅湯底,食落仲有少少辣。配料有蝦同兩片腩肉。而檳城亞參叻沙米線就比較清新,湯料有大量爽口蔬菜,例如洋蔥、青瓜,特別嘅地方係仲有罐頭菠蘿,湯底酸酸美味好開胃。蝦醬甜甜地,同港式係大澳買嘅蝦醬唔同,但因為唔知道係點食,所以都冇點太多。食馬來西亞嘢,必食有肉骨茶,呢到仲係任添!之前去旅行聽到導遊講馬來西亞同新加坡嘅肉骨茶係有唔同嘅,馬來西亞嘅肉骨茶比較重藥材味。呢度嘅係還原喺馬來西亞飲嘅肉骨茶,好濃郁嘅藥材味,放心入口唔會苦。如果冬天飲一定勁暖身。原本想食棒棒骨,但考慮到得兩個人食未必食得晒,所以叫咗豬肚。$42都好多件豬肚,每舊都好厚身,好抵食。我哋仲叫咗串燒。沙嗲醬好惹味,有一粒粒嘅花生。雞肉比豬肉好味,燒得脆口d,同埋比較入味。兩個人食都捧著個肚走。下次一定要多啲人嚟食,試埋奶茶同斑蘭特飲,仲有好多人叫嘅多士。

檳城福建蝦麵配辣醬
檳城亞參叻沙米線跟蝦醬