2013-08-19
自從做左油塘新抱,就少左機會幫襯荃灣”嘉樂”,早排書展有本書係介紹夫婦檔,其中一個chapter就係介紹荃灣”嘉樂”倆公婆打江山的故事,令我戚起條根好想食。早幾個星期機會來啦!過開荃灣做野有機會食late lunch,其時周三下午2時半,但都要等5分鐘左右,一條友好快就有位。1)叫左一碗”牛腩雞翼米線” HK$3X (唔記得幾多錢),牛腩好淋,唔會有渣,但亮點係”鹵水雞翼”,鹵水包裹充份滲入雞皮雞肉,雞肉卻仍保持嫩滑,脹卜卜,美味!2)再來當然係心水熱奶茶,今日杯茶多到滿溢,茶和奶的比例適中,好飲!3)見傍邊的客人食得咁開心,叫多左一件鹵豆腐,因為好耐都無食啦!侍應阿姐仲要SELL我話即刻鹵,要等耐少少,嘻嘻!我知道呀,我係舊街坊啦。碗米線食左大半,件豆腐就來啦,豆腐傍邊放左少少桂林辣椒醬,唔係太”啃”的辣味,沾豆腐食就剛剛好!得閒再幫襯過,因為這類家庭式一腳踢茶餐廳,所有野食都係老闆夫婦倆同少量親戚經營,買少見少,食了滿足的一餐,又有力氣回工作崗位啦!
1)叫左一碗”牛腩雞翼米線” HK$3X (唔記得幾多錢),牛腩好淋,唔會有渣,但亮點係”鹵水雞翼”,鹵水包裹充份滲入雞皮雞肉,雞肉卻仍保持嫩滑,脹卜卜,美味! 2)再來當然係心水熱奶茶,今日杯茶多到滿溢,茶和奶的比例適中,好飲! 3)見傍邊的客人食得咁開心,叫多左一件鹵豆腐,因為好耐都無食啦! 侍應阿姐仲要SELL我話即刻鹵,要等耐少少,嘻嘻!我知道呀,我係舊街坊啦。碗米線食左大半,件豆腐就來啦,豆腐傍邊放左少少桂林辣椒醬,唔係太”啃”的辣味,沾豆腐食就剛剛好! 得閒再幫襯過,因為這類家庭式一腳踢茶餐廳,所有野食都係老闆夫婦倆同少量親戚經營,買少見少,食了滿足的一餐,又有力氣回工作崗位啦!