2023-03-02
平時我真係好鍾意食串燒㗎,所以基本上每間串燒店我都唔會放過。今次就嚟到尖沙咀棉登徑呢一間串燒店試吓,入面嘅裝修係日本嘅風格,我仲可以坐正喺廚師面前望住佢燒串燒。⚜️溫泉蛋牛油果沙律成個沙律清清地好健康,牛油果配搭溫泉蛋又係冇得頂,兩個口感都係入口即溶。生菜加埋少少柚子醋,超開胃,作為前菜非常合適。⚜️馬友一夜干係今晚嘅重頭戲,望住廚師成條魚咁樣燒,好過癮,啲魚油係咁滴,聞到香噴噴都已經流晒口水。食落個魚皮脆卜卜,魚肉仲好嫩,真係食過返尋味。⚜️雞皮雞皮真係邪惡之選,燒到脆卜卜,用嚟送啤酒都真係一流。⚜️煙肉年糕卷煙肉燒到脆卜卜,好香口,包住煙靭嘅年糕,咬落去口感好特別。⚜️辛辣炸雞鎚用個竹籃裝住一啲炸雞,好有田園炸雞嘅風格,少少辣辣地,兩啖就食完一隻,好滋味。⚜️薄牛舌蔥卷,豚肉小蔥卷肉質好嫩口,配搭少少蔥嘅香味,肉汁嘅味道出晒嚟。⚜️豚肉韭菜芝士卷燒香左嘅豚肉入面包住熱溶咗嘅芝士,真係冇得彈。⚜️豚肉生菜卷燒物本來就有啲油膩,但係配搭左一啲生菜,又可以清空左口腔嘅油膩感。⚜️雞腎咬落去爽口彈牙
⚜️溫泉蛋牛油果沙律
⚜️馬友一夜干
⚜️雞皮
雞皮真係邪惡之選,燒到脆卜卜,用嚟送啤酒都真係一流。
⚜️煙肉年糕卷
煙肉燒到脆卜卜,好香口,包住煙靭嘅年糕,咬落去口感好特別。
⚜️辛辣炸雞鎚
⚜️薄牛舌蔥卷,豚肉小蔥卷
肉質好嫩口,配搭少少蔥嘅香味,肉汁嘅味道出晒嚟。
⚜️豚肉韭菜芝士卷
燒香左嘅豚肉入面包住熱溶咗嘅芝士,真係冇得彈。
⚜️豚肉生菜卷
⚜️雞腎