2018-03-25 160 瀏覽
一家人出黎食飯,到了銅鑼灣的登龍街,呢條街真係好多野食,睇左兩睇家人決定食The Point。店員好快就送上水同餐牌,因為有bb瞓著左在bb車嘅關係,分左最旁邊的枱給我們,可以放車不用收,幾貼心呢。Arugula & pear salad ($118)點了呢款火箭菜沙律試試,真係全盤都係火箭菜㗎,配上啤梨片、核桃同芝士粒,醬汁係黑松露醋。火箭菜苦苦的,但啤梨片同核桃又甜甜地中和番,一齊食好正,芝士又香又滑,再加埋個酸酸地嘅黑松露醋幾正呀,個人就好對胃了。Antipasto platter ($148)有四款火腿肉、火箭菜、水牛芝士同黑橄欖,鹹鹹香香入口回甘幾好味,好肥食多兩塊真係有啲漏,要食番啲火箭菜去下膩,略微水牛芝士有點少呀,只有一人一口,哈哈,我們一家都好鍾意食芝士。Truffle mac ($132)黑松露的芝士通粉,好香呀,焗得乾身,芝士同雜菌都好多,好正!Four cheese mac ($126)另一款點了四色芝士,相比起來份量比較少呢,但超多芝士,入口全部係芝士,香香滑滑好正呀!芝士控一定要點,大滿足!!Smoked salmon ($172)Pizza要了三文魚口味,

Arugula & pear salad ($118)
Antipasto platter ($148)
Truffle mac ($132)
Four cheese mac ($126)
Smoked salmon ($172)
Pizza要了三文魚口味,喜歡呢度個微厚餅底,烘得香脆有口感,三文魚同芝士下得超多,再點埋個溫泉蛋蛋汁勁正,好味好味。
Brownie in a pan ($68)
最後就係甜品啦,中間係brownie,超濃朱古力味,苦苦地又香軟,旁邊係焦糖香蕉加上核桃碎,又甜又香,上面仲有雲呢拿雪糕,冰火組合勁正,非常好味!
Tiramisu affogato ($58)
另外仲叫左提拉米蘇,咖啡不夠濃顯得整體有點過甜了,不過芝士忌廉很滑,混合後還不錯,也很好吃啦~

好味好滿足的一餐,有下次!
2018-03-18