2022-11-30
Luxurious & palatable 'tongue to tail' wagyu kaiseki experience11-Course Wagyu Dinner下個月就聖誕節啦,要好好犒賞自己喺今年嘅努力付出,對自己好啲準備繼續拼搏一於食好啲!瞄準呢間有格調嘅日式餐廳好耐,今次book靚位食11道菜和牛懷石料理餐廳環境低調重質感,由日藉和本地師傅主理,廚師自我要求度高著重細節。餐廳採用鹿兒島的“小田和牛”,此牛優點在於油花分佈平均,入口甘香柔潤Appetizer 先付> 先嚟和牛海膽卷配自家製黑松露沙律醬,粉紅色嫩牛入口鮮香口感柔軟、面洒鮮黃色烏魚子,配搭火炙鮮帶子和香甜番茄和軟滑牛油果,讓眼睛和味覺儘情享受Shinogi 座付 > 低溫處理的和牛菲力壽司,上面灑有乾燥的黑魚子和小子檸檬籽、突顯牛味亦覺清新,粉紫色的山藥片都好好味。配一碗秋日氣息濃厚的牛脷湯,湯底混合牛骨湯/黑薩摩雞湯/鰹魚高湯清而不膩,牛脷肉質柔軟如棉Mukouzuke 向付> 小田牛他他以牛不同部位打碎而成、配搭酸青瓜、海膽汁,上放海膽黑魚子以金箔裝飾,外形華麗奪目!首先食牛肉嫩口
11-Course Wagyu Dinner
Appetizer 先付
Mukouzuke 向付
> 小田牛他他以牛不同部位打碎而成、配搭酸青瓜、海膽汁,上放海膽黑魚子以金箔裝飾,外形華麗奪目!首先食牛肉嫩口鮮美,再撈勻海膽黑魚子醬以海鮮來提味,講真魚子和海膽係優質味道鮮甜。最後佐以紫菜天婦羅伴食和牛、集香滑與酥脆於一身
Warm dish 溫物
> 自己最愛呢個壽喜燒!師傅先將和牛西冷片端上給客人檢視、之後兩三下手勢把粉嫩靚牛輕輕灼熟,牛肉香嫩軟滑幾好味。配滑溜溫泉蛋和非常蜜甜的煮洋蔥,重頭戲就係將黑松露刨面!醒你“松露”趣味小貼士,同師傅講"more more"直到你滿意佢先收手唔刨!師傅和店員們好識搞氣、呢餐食得開心又好玩
Hashiyasume 箸休
> 以“女面”器皿放入亮麗桃紅色柚子紫薯沙冰,頂部洒上奇異果乾,味道清新可以refresh味蕾迎接下一道牛饌
Shinogi 隱藏料理
伴以清新蘋果紅酒醬嘅和牛壽司、這是一道menu內無的隱藏菜式!用燒到火紅的炭直接炙在西冷面把牛油和味道迫出,‘啪啪’聲效果注目度高
Shiizakana 強肴
> Bite-size吉列和牛三文治,牛的外層香脆內粉嫩肉香配自家製黑松露醬,用尊貴的濃鮮黑魚子醬和鮮甜海膽伴食,每啖都心滿意足!外型特別如胡蘆、粉紅色的“甘露子”可清新口腔肉味,紅酒漬過味道頗辛辣
Kawaribachi 替鉢
> 菲力是牛最軟嫩的部位味鮮甜而不含油脂,師傅想出把鵝肝以低溫慢煮後急凍成塊,即席刨在牛肉上,如雪花般的香濃鵝肝粉為châteaubriand增添香味
Yakimono 燒物
> 華麗擺盤充分表現秋天的“疊翠流金”🍁:主角炭燒西冷牛肉粒、點食九洲柚子和柚子醋增強牛脂香氣;艾草年糕煙韌清香;“鬼燈”內有粉糯香甜的栗子;如秋收稻穗的是爆谷香脆可口;慈菇片、如樹枝的脆炸蕎麥麵、有莖的花生苗、日本茄子和銀杏等,一片“碩果纍纍”的秋季豐收景象呈現眼前
Shokuji 食事
> 稻庭烏冬的清澈湯底係牛湯加魚湯製成,先呷一口品嚐清香味道。碗邊搭著大片小田和牛,注意放湯愈久牛肉就愈熟㗎,個人覺得不要浸太久;牛肉軟柔甘香幼滑不需多咀嚼,好似會在口內溶化咁幾正。另一碗是由師傅親自調製的一口薑蔥小牛丼,用上牛的不同部位切絲而成,少食多滋味
Mizugashi 水菓子
> 最中餅內放入香滑不易溶的海鹽雪糕伴蕃薯天婦羅,最得我歡心係店家自製的栗子蓉、質感細緻栗味香濃。可愛的蛋形小缽載著抹茶布甸,茶味甘濃奶香嫩滑,本人當晚心目中的最佳飯後甜品
Mukouzuke 向付
Warm dish 溫物