2021-09-18
今日行D2 PLACE先發現依度開左間金鳳! 晚市時間勁多人等位, 我都等埋一份, 門面睇落好新淨, 感覺有別於尖沙咀同太子舊店。等左一陣就入得, 始終新店, 環境乾淨企理又明亮, 新式裝潢中又用上倪虹燈, 木枱等帶點OLD SCHOOL味道。餐牌都用上新設計, 加入左美國扒類, 除左兒時食開既港式扒餐又多點選擇。先黎個招牌紅湯同牛油餐包, 簡單好味。 美國牛小排餐牛小排肉質軟嫩, 牛味突出, 油脂頗豐富, 食得出同港式扒真係有分別, 無論肉質同味道都更勝一籌, 當然一分錢一分貨, 價錢比另外既牛柳餐更高, 但絕對值得。另外仲配上即炸起既粗薯, 香口滋味。招牌牛柳餐雖然有比較下美國扒更勝一籌, 但港式扒餐主打就係大件夾抵食, 鐵板上既牛柳大件又厚身, 啖啖肉, 而且肉質一D都唔差, 5成熟就最正, 仲有肉汁添! 食金鳳我覺得一定要配佢個黑椒汁, 又香又辣又惹味, 點乜都好食!
先黎個招牌紅湯同牛油餐包, 簡單好味。
美國牛小排餐
招牌牛柳餐