2020-06-20 1988 瀏覽
朋友早兩個星期訂咗位,好彩朋友準時去到飲住先,因為我星期五晚遲咗少少放工…(宜家餐廳經營唔容易,你遲到無到,人哋又要幫你留檯無咗兩個位做生意)一整日唔停手瘋狂做野到放工已經腦癱瘓,加上咁熱嘅天氣行埋上去餐廳,成個人已經無辦法正常運作…一入去日本師父同員工已經同你親切打招呼(但我太攰反應唔切,完全唔記得自己俾咗個咩反應)。坐低見到檯面有碟好似醃菜 platter,即刻夾兩件入口,酸酸地個人即刻醒咗 refresh 咗。跟住點咗個水雲線,酸酸甜甜,個人開始愈來愈清醒!再飲啖凍sake, 個人回魂啦!之後黎咗個刺身,係我喜愛的厚切,口感一流!新鮮!(辛苦志在食!)之後同經理講想食炸雞,經理就推薦咗個南蠻炸雞,肉質juicy! 炸雞上面有啲幾好味嘅醬(唔知係乜,淨係覺得好味)食完肉係時候要食啲菜,經理再推薦 wasabi 秋葵淮山,味覺刺激,有新鮮感又好味!跟住眼見隔離檯叫咗免治雞肉串(我又要食!)個日本蛋黃靚到呢!免治雞肉串有肉汁, 配上濃蛋香的蛋黃汁,yumyum!為咗減肥,只係叫咗一個牛油燒飯團,經理好醒咁叫師父幫我哋切開個飯團一半俾兩個人食。牛油少少溶加少少焦面脆皮飯團…OMG一食就

為咗減肥,只係叫咗一個牛油燒飯團,經理好醒咁叫師父幫我哋切開個飯團一半俾兩個人食。牛油少少溶加少少焦面脆皮飯團…OMG一食就~ 一人叫多一個(減肥?咩黎呀?)

餐廳雖小,枱數更少,但全場滿座,看見附近的餐廳倒閉的很多,這樣情況仍能生存的餐廳係有啲原因。
2020-06-19