2016-12-14 1654 瀏覽
今日趁weekend梗係陪下屋企人,因為好多個鐘免費泊車優惠下,所以去左圓方食晏,其實圓方真係唔岩我地呢d普通打工仔,因為連超市都貴過人(好似叫360),仲要shopping到既真係冇幾多間(好似有h&m)同埋地方真係幾唔就腳,佐敦行過去又遠,地鐵都唔知點轉先去到,揸車由於係咁改道關係,永遠塞到痴線,所以有得揀都唔好去。佢餐廳有好多,但是價錢相對合理就冇邊幾間,間間都比較高檔,冇幾百蚊都落唔到樓,個到有間pizza都唔錯幾好食,但係同屋企人梗係佢地揀,最後揀左南小館。由於係周未下午,都要等位,不過等左十分鐘就有,一入到去映入眼簾就係呢部機,正正就係今日主題因地制宜!由於個到有大巴直接由九龍站去深圳機場,好似半個鐘一班,因為好多內地細d城市,深圳飛多機d又平d,所以好多人都揀深圳飛。咁個到有個board就話畀你知幾時有車,睇住時候食。清燉牛展面 55元一上枱個刻畀佢嚇親,有兩大支辣椒係個湯到,心諗應該會好辣,不過好彩都唔係好辣,係小辣only。牛肉就細細粒咁,都好淋好入味,但是略小。面就係平時外面粉面檔既面,冇咩特色,但是都唔會好un,湯就幾唔錯,好重牛肉味,都整到好淋,但是嫌貴d,同埋

清燉牛展面 55元
一上枱個刻畀佢嚇親,有兩大支辣椒係個湯到,心諗應該會好辣,不過好彩都唔係好辣,係小辣only。牛肉就細細粒咁,都好淋好入味,但是略小。面就係平時外面粉面檔既面,冇咩特色,但是都唔會好un,湯就幾唔錯,好重牛肉味,都整到好淋,但是嫌貴d,同埋似紅燒多過清燉。
清燉牛展面
招牌生煎包 38元
話係佢地招牌之一,佢個用煲物體上台,只係得四個 有蔥花同芝麻係面,全部即叫即整,粒粒都真係熱辣辣,面包都唔會太厚。一咬落去,d汁都滋晒出黎,口感一流,肉汁咸配埋包既甜,但是嫌舊豬肉可以多料d。
鮮肉小籠包 38元
黎到食上海野,一定要試下小籠包,真係正小籠包有幾個重點:皮薄得黎唔會一夾就散 湯夠熱 肉好味。我覺得呢個小籠包個皮就差d 嫌佢有d厚同埋湯唔夠,但是以連鎖店既水平都算中上。
鮮肉小籠包
水果茶
真係唔好試,只係加左水果既芒果汁。
水果茶
我覺得係圓方呢個咁高級地方,想搵到又好味又抵既唔易,但是要揀既話,南小館都係唔錯選擇,雖然樣樣都細細份,但係勝在樣樣都幾有水準,所以都可以黎試下。

2016-12-10
10 分鐘 (堂食)
清燉牛展面
鮮肉小籠包