餐廳: 茶泰 (啟田商場)
資訊:

從來都未買過三餸飯黎食嘅我, 今曰經過這間舖,見到佢擺啲餸菜出嚟都幾靚, $38有兩個餸加多$8就有多一個餸! 就膽粗粗買咗個三餸飯成為$46! 其實今時今日喺香港買$46嘅午餐已經包埋嘢飲, 但只要好食唔包嘢飲! 我都冇所謂! 但可惜員工態度勝過一切!餸菜份量比較小, 女仔食都還可以嘅, 但男仕食就真係叫好少! 餸菜少都唔緊要…..諗住重有個白飯! 點知…問題就嚟啦⋯⋯ 個女員工用咗一個(橫4吋 x 高2.5时)外賣湯仔放白飯!………我已經知道我一定唔夠食, 本人是一個95磅女仔! 一見到個飯我已經知道就唔夠食, 所以厚着臉皮問個女員工, 可唔可以再俾多少少飯我! 點知佢嘅態度令我真係想成兜飯退返比佢! 女員工答: :😡仲比?已經好多飯, 你夠食架啦!要咁多飯重乜! 我答: :🥵飯個份量真係有D少, 可否比多少少! 我唔夠食!女員工答: 夠架啦!啱啱好用咗一個飯殼!你夠食㗎啦!冇得加少少! 我當時心唸, 你又唔係我,你點知個白飯夠食? 🤬講真的, 我都是做飲食! 一大包25Kg白米來貨價$200, 大約一盒白飯成本有幾多…大家心照! 問你比多少少飯…..有幾多錢呀.. 買得三餸飯嘅

…..諗住重有個白飯!

女員工答:
夠架啦!啱啱好用咗一個飯殼!你夠食㗎啦!冇得加少少!

我當時心唸, 你又唔係我,你點知個白飯夠食?

問你比多少少飯…..有幾多錢呀.. 買得三餸飯嘅人, 大多數都係唔想煮飯嘅, 而家你俾個白飯嘅份量咁少,自己返去仲要煮白飯!咁幫襯你做乜? 做餐廳做到你咁樣😌少少白飯都唔捨得俾人! 咁就唔好學人做生意啦!

如果貴店老闆睇到…希望你教育一下你啲員工! 點樣先唔會得罪啲客! 就算你啲餸菜有幾好食都好,員工態度勝過一切!

還有打開門做飲食生意, 白飯其實唔係好多錢😂俾多少少客亦都唔那個! 今時今日$4x蚊嘅飯竟然唔飽嘅! 你真係需要檢討吓!
三餸飯
少少的白飯