1K
2023-05-29 40 瀏覽
今日星期日同老友去新界遊車河, 行經大埔, 本想入 參觀, 可惜五點已關門, 四處看看, 發現有西式餐廳,  ,  外觀吸引, 還有免費泊車位. 步入大門,  沿路有小橋魚池, 立即來了一份悠閒感.餐廳以園林式設計,  樹木參天, 地方闊落, 分別有獨立小木屋 VIP 房, 適合家庭開餐,庭園設有散座.    陽光空氣下用餐一流.  服務員招呼有禮, 送上白開水及餐牌.有套餐亦可散叫, 有小食,  主菜, 頭盤, 薄餅,  牛, 羊, 豬扒, 意大利飯/面,  甜品同飲品, 價錢中肯.我們首先叫了 藍妹啤酒,  清涼冰凍. 另一杯飲品, 荷塘青蛙,  系青檸沙冰,  清新味甜, 吾錯.前菜點了, 水牛芝士大蕃茄意大利黑醋醬沙律. 賣相討好, 大蕃茄紅卜卜, 沙律菜嫩綠.  吃得夠健康.意大利水牛芝士, 清新可口, 配上意大利黑醋醬, 開胃好味.法式焗田螺,   田螺肉嫩滑, 加上牛油及蒜味, 焗得香氣撲鼻.下面還有香滑薯蓉, 越食越愛.酥皮龍蝦湯配蒜茸包龍蝦湯上枱熱辣辣, 酥皮酥脆香口,  蒜蓉多士烘得香脆,  蒜味夠濃. 龍蝦湯味濃郁, 口感幼滑. 湯內有龍蝦肉, 足料鮮味好飲.
今日星期日同老友去新界遊車河, 行經大埔, 本想入 [許願樹] 參觀, 可惜五點已關門, 四處看看, 發現有西式餐廳,  [荷華庭園景餐廳],  外觀吸引, 還有免費泊車位.
步入大門,  沿路有小橋魚池, 立即來了一份悠閒感.
庭園設有散座.    陽光空氣下用餐一流.
服務員招呼有禮, 送上白開水及餐牌.
有套餐亦可散叫, 有小食,  主菜,
頭盤, 薄餅,
我們首先叫了 藍妹啤酒,  清涼冰凍.
荷塘青蛙, 啤酒
前菜點了, 水牛芝士大蕃茄意大利黑醋醬沙律.
賣相討好, 大蕃茄紅卜卜, 沙律菜嫩綠.  吃得夠健康.
水牛芝士大蕃茄意大利黑醋醬沙律
法式焗田螺
下面還有香滑薯蓉, 越食越愛.
酥皮龍蝦湯配蒜茸包
龍蝦湯味濃郁, 口感幼滑. 湯內有龍蝦肉, 足料鮮味好飲.
燒美國牛小排(12oz)    點了五成熟, 燒得啱啱好, 伴有紅酒牛肉汁, 芥茉醬, 牛油薯蓉,  及沙律菜.
燒美國牛小排(12oz)
牛小排份量足,  肉質鮮嫩又多汁, 食落啖啖肉,  外面剛剛熟, 裡面又無浸出血水.
濃郁的牛味,  香氣滿溢,  入口鬆軟.  用上紅酒醬汁, 非常好食.
最後點了一個餐廳招牌甜品:  焗火焰雪山
好特別,  服務員把酒均勻地淋在蛋白蛋糕上, 用火熗點上, 整個火焰雪山誘出紅紅火光,
燃燒過後, 表面有點焦, 最後會淋上朱古力糖漿.  蛋白口感軟綿綿有點像綿花糖, 配合內藏雪糕一起吃,  非常可口.
焗火焰雪山
晚餐至日落西山, 燈光閃爍, 氣氛浪漫, 令人陶醉,
樂而忘返.
餐廳食材新鮮有質素, 廚師用心真誠,  西餐風味好滿意.  服務員態度殷勤,   我們會再來.
荷塘青蛙, 啤酒
水牛芝士大蕃茄意大利黑醋醬沙律
法式焗田螺
酥皮龍蝦湯配蒜茸包
燒美國牛小排(12oz)
焗火焰雪山