2012-07-16 167 瀏覽
起初在此店還未「成名」, 剛坐落於銅鑼灣區之時,已經試過一次,當時是屬於逢週末398元,任食龍蝦、鮑魚、鵝肝、燒蠔,(雖然要排隊),甜品係日式甜品,仲有心太軟,食品質素高,值得一吃再吃今日再吃,大大的退步了,價錢平了,但賣點全部沒有了整cheap自己招牌為咩呢,香港人俾唔起錢咩?變更點如下:正價再無任何龍蝦、鮑魚、鵝肝!日式甜品消失得無影無蹤刺身部一開始會放一堆刺身在小碟上供客人拿取,拿晒,唔refill, 問先至求其hea拎俾你點心變得不堪入目,燒賣連街邊買既都無佢咁走樣!燒蠔區依舊多人,由年初開幕到依家,明明可以加速製作,從沒想方法改善,分明係控制出貨量,引人鼓燥焗蠔,未熟、稍腥,食一隻已不想再拿飲品,有六款果汁、有汽水、有水吧可供點咖啡/茶,但係六種果汁全部溝得勁浠,除左石榴汁同火龍果汁好小小之外,西瓜、檸檬、橙、菠蘿四種汁皆達不堪入目級另外,場內的預設膠杯細到我懷疑有冇200ml !!!,反而佢地洗唔切杯refill出黎既用完即棄杯就明顯達正常水平. . . . 雪糕,非常有guts地提供疑似雀巢公司雪糕,任挖,但有d極硬,另外一d極軟以前有四條隊食龍蝦,現在都沒有了,所以清蒸

今日再吃,大大的退步了,價錢平了,但賣點全部沒有了

整cheap自己招牌為咩呢,香港人俾唔起錢咩?

變更點如下:

正價再無任何龍蝦、鮑魚、鵝肝!

日式甜品消失得無影無蹤

點心變得不堪入目,燒賣連街邊買既都無佢咁走樣!
焗蠔,未熟、稍腥,食一隻已不想再拿
以前有四條隊食龍蝦,現在都沒有了,所以清蒸那條隊變了放生果
蒸魚亦小了變化,只有一種魚
串燒成為主力,但整體偏咸
燒味:退步了
燉湯:OK
胡椒豬肚湯: OK
其他熟食,普通,沒特別,亦不能成為新賣點,其他同區放題/自助餐質素遠比此店好。

至於價錢轉為218後,到底龍蝦, 鮑魚去了哪裏呢?
就是實行「寶石制度」

紅寶石,一人一粒,去刺身部換帶子、甜蝦刺身,一次過拎五六粒去會好d,會有埋蟹腳、翡翠螺,唔見呢隻寶石有得refill

呢堆極限量配給既刺身,質素尚且能保持

黃寶石,預設是沒有的,要另外購買,50元港幣一粒,不限購買量,憑黃寶石可以換取:芝士焗半邊龍蝦 或 燒大蝦一隻 或 蠔汁鮑魚 兩隻

今晚一行四人全叫龍蝦,龍蝦質素幸好尚能保持。

COME ON!!,簡直係大縮水
之前398我一晚可以食五份龍蝦兩份鮑魚仲有塊鵝肝仔,而且新鮮蝦、花甲、螺任灼
依家花甲放凍盤,但係隻隻都有泥,洗都唔洗
青口又俾次貨
而且就算我由218買黃寶石買到398我都食唔番佢d蒜蓉/鐵板/清蒸龍蝦!

坦白說,當初以此作招徠,成名後就收起殺手鐧,實在予人不快的感覺

所以承開文所說,價錢是平了,但賣點,都沒有了。

而且今次再臨,衛生亦大大下降,地下濕晒唔拖,食完野d碟耐一耐都無人清
題外話/補充資料: 我明白團購賣得多,出次貨係為控制成本 但假若為了「應酬」團購客希望做響自己個朵,而弄得不倫不類,倒不如從不和那些狗屁不通的團購Sales為伍,飲鴆止渴。 (有時我都懷疑係風水問題,間間好野開o係伊利沙伯呢度最後都慘淡收場, 連樓下FAT ANGELO都執埋了)
2012-07-15
$294.8 (晚餐)
  • 龍蝦