2014-08-07 4016 瀏覽
呢個團購hightea買咗好耐!$99兩人hightea! 趁今日閒日帶肥髀去食!本來規定要兩日前打電話預約,我今日即興膽粗粗訂位!好在都仲有位!本來訂咗下午2時半,我哋早咗15分鐘到,店員都好好比我坐低等夠鐘(因為下午茶兩時半先開始)比兩杯清水我慢慢等!店舖兩邊都有窗,環境好光猛開揚,裝修以簡潔西式型格路線!木桌椅配型格牆紙!我被安排坐靠牆二人枱!好多客人食緊午餐,但環境唔會好嘈!將近夠鐘時,店員同我講團購hightea可以加$40升級,多四款食物,仲由一層變三層!講真$40買多四款點心未必好抵,但用個三層架上菜,成件事就高級好多,在虛榮心推動下,當然乖乖奉上銀両!店員叫我叫定餐飲,我要熱檸茶,肥髀要凍檸茶,飲品好快上枱!飲品都係飲凍好啲,因為夠大杯,我杯熱檸茶篤完𢳂走檸檬之後,只剩餘半杯多啲!而且唔夠熱(最憎)食甜品飲兩啖已經無晒!反而肥髀食到尾都有得飲!不過水就任飲!所以之後我都係飲水(唔係焗我再叫飲品)等咗一陣已經有店員拎住個三層塔上菜!當然係相機食先!然後再開動!我見中層係咸點!面及底層係甜點(其實我唔知hightea有無規矩邊層放乜食物)我聽老人家講唔好又咸又甜,所以先揀晒

等咗一陣已經有店員拎住個三層塔上菜!當然係相機食先!然後再開動!我見中層係咸點!面及底層係甜點(其實我唔知hightea有無規矩邊層放乜食物)我聽老人家講唔好又咸又甜,所以先揀晒咸嘅食再食甜!

底層熱鬆餅:影完一輪相仲熱架!我分開兩半再搽醬,鬆餅好鬆化,好重牛油味,頂層一樽士多啤梨果醬,唔會好甜,仲食到水果本身嘅味,酸酸地唔膩,配鬆餅一流!另外一樽係忌廉,好滑唔太甜!搽鬆餅好似食忌廉蛋糕一樣!

中層咖哩角:個樣勁似新年食嘅油角,未食我仲估唔係中西合璧,食油角咁型?!咬落外皮煙韌,裡面係咖哩肉碎,不過因為好碎,都食唔出係乜肉,而且無蔬菜粒,平時咖哩角除了肉碎,仲會有爽口嘅蔬菜碎!食落口感無咁寡!咖哩唔辣!肥髀都食到!

中層巴馬火腿麵包棒:火腿片包住麵包棒,外層微咸,內裡香脆!火腿片好易咬開(曾經食過好韌嘅火腿片)鬆脆好味!

中層蝦pancake:賣相好靚!不過味道一般,鮮蝦爽口但無乜味,中間芝士忌廉好滑,但食唔出芝士味,似普通忌廉,托底係塊細pancake, 軟綿綿無乜味!如果係塊脆脆加拿餅仲好!三樣都係軟身!無乜口感!一條青蔥有少許清新感覺,不過味道太淡太清!一般!

食完咸點,到甜點!

底層杏仁朱古力曲奇:好香脆,朱古力味濃,加上杏仁碎香口!好味道!

底層紅莓布甸:店員無比小匙食呢樣,要我問先比!紅莓醬酸酸甜甜,配滑溜布甸,唔會好甜,好開胃!解膩一流!

頂層檸檬撻:檸檬撻幾酸,我食埋上面嘅薄荷葉,可以緩和下檸檬酸味!不過撻底有啲散!味道ok!

朱古力muffin:比較乾同散!唔太有朱古力味,一般!如果有朱古力粒在內,口感會豐富好多!

頂層馬卡龍: 講真一向唔鍾意馬卡龍,太甜,唔會食到其他味!好膩!我同肥髀都唔鍾意!

雖然每件細細件,份量都好夠,食晒都好飽,好在我同肥髀只係食咗早餐!所以可以食晒!

店員勤快有禮!斟水都好主動,我叫店員幫我影相,都好好笑容幫手,可以坐得舒服!慢慢傾偈都得!店內無廁所,去廁所要行去商場,不過好乾淨!我都見好多人食團購餐!好開心食到個靚靚下午茶!仲要唔使收加一,我埋單只係比$40!好均真!抵讚!
2014-08-06
用餐優惠