昨天太太要夜晚開會,我又要獨自一個搵食, 本來想先飛車直奔回家休息一會, 再去外母屋企食飯, 正當駕駛回家中,想起土瓜灣的世紀椰汁,馬上轉軚轉去土瓜灣新山道的世紀椰汁所在地 ,一去到見到十年如一日的老闆和老闆娘坐鎮鋪頭, 我馬上大聲說唔該一支椰汁, 隨後已經有其他客人跟著我買,我拍下照片後隨即放入飲筒 大啖大啖的飲,世紀椰汁的味道鮮甜、 冰凍 ,而且幼滑 ,感覺非常清爽而不膩 ,馬上飲還有細細粒嘅冰碎 ,很有質感而清香嫩滑,真材實料,比起其他地方賣嘅椰汁 優勝,而價錢方面一樽椰汁只售20元,相比其他連鎖的椰汁店賣25蚊而言,相對便宜很多,性價比極高,可惜的是全香港甚至全世界,只此一間世紀棷汁,要飲的 一定要嚟到土瓜灣,別無他選 。自發現世紀椰汁之後,它已變成我的最愛,隔一段時間就會想起世紀椰汁,便突意駕駛去買一支,它還有大杯與小杯的選擇,價錢都只是十多元 一杯,又不需要排長龍 ,希望香港有更多這類高質素嘅小店,保存香港嘅特色。

外賣自取