2017-09-26 349 瀏覽
最近原先想找日去太子食腸粉,點知老公話我們家附近有一檔有即叫即拉腸粉又有老火粥食,他話不用去到太子咁遠食的,他仲話這檔有好耐歷史又有好多人去食,不是他告訴我,我住左土瓜灣一段時間都唔知有這間店,所以今日我們就去這店食早午餐了。這小店位於往荃灣的小巴總站對面,小巴站旁仲大大隻字寫“布拉腸粉”,這小店坐位不多,但坐滿人,每枱人都叫粥、腸粉及豆漿。我們今日就叫幾樣試下,店員推介菜乾咸鴨腎排骨粥、大鮮蝦腸粉、梅菜腩肉腸粉及煎蘿蔔糕。5分鐘後先黎2碗粥,粥面有蔥粒及菜甫粒,粥底棉滑,咸鴨腎及菜乾已切碎,鴨腎及排骨已醃咸味,好下火的老火粥啊👍👍👍~這店的腸粉係即叫即拉,每枱都有甜醬及腸粉甜豉油俾客人自由添加,先講大鮮蝦腸粉的蝦大隻又彈牙,蝦都有不少播😄,完全冇hea。梅菜腩肉腸粉的甜梅菜及腩肉已預先切碎,一點都不油膩,材料不少,口感像牛肉腸粉,淋上甜豉油真是超好味。最後係試煎蘿蔔糕,蘿蔔係每天早上由店員用人手刨,先蒸後煎,有少許臘腸及有粒粒蘿蔔,鮮甜香口。我們遲些會試埋這店的老火湯、盅頭飯、豬潤腸粉及帶子玉米腸粉的,今日我們二人共食左90元,100元有找,好飽~🙄🙄🙄🙄👍
2017-09-26
  • 菜乾咸鴨腎排骨粥,即拉腸粉,蘿蔔糕