2022-03-10
喺土耳其菜入面相信最為人熟悉嘅就係一大串嘅烤肉喺個腦度不斷咁轉,😍都需要order嘅時候廚師先至會逐忽逐忽咁樣切落嚟,諗起烤肉嘅香味再加上肉汁爆滿嘅味道就絕對係土耳其菜嘅精華,😋諗起都即刻覺得零瀉吸引😎沿着佐敦開始往油麻地方向嘅彌敦道大街上面行就會比呢一間鮮黃色嘅餐廳所吸引, ✨個名就係Turkeyano, 🌯顧名思義即係食土耳其菜,一如以往都係會見到招牌嘅巨型烤肉串,🫔空氣中彌漫住燒肉嘅味道真係好難把持住, 既然招牌菜就係呢一個菜式咁當然要食過返尋味Lamb Donor Box , 🥡呢一個就係羊肉盒裏面就有招牌嘅羊肉同埋新鮮即炸嘅薯條, 🍟羊肉喺切完之後仲會經過鐵板嘅加熱,令到香味更加提升再混合住羊肉嘅羶香,另外薯條除咗係即炸之外更加重要就係每一條都極之外脆,但重點都係鋪滿燒烤醬料嘅羊肉, 🐏每一啖都係香氣濃郁而且感覺上帶有孜然香,非常適合搭配羊肉,🐏另外仲可以壓制羊肉可能帶比初初接觸羊肉嘅人擔心會有腥羶,適當嘅咸度仲可以襯托出羊肉的自然甜度🐑Gelato 雪糕, 🍦雖然呢一度係一間專食烤肉嘅餐廳,但食完味道濃郁嘅主菜之後點可以少得甜品呢,雪糕之中尤其以Gelato 最多人鍾意,🍨
Gelato 雪糕, 🍦雖然呢一度係一間專食烤肉嘅餐廳,但食完味道濃郁嘅主菜之後點可以少得甜品呢,雪糕之中尤其以Gelato 最多人鍾意,🍨軟雪糕之餘又帶點勁道,味道選擇亦都多重變化。 即使食晒呢一度4球嘅雪糕價錢亦都非常合理,🍨裏面就包含着濃郁嘅朱古力,🍫招牌雲呢拿味,🍦醒神士多啤梨味,🍓奶香椰子味。 🥥每一款都各有特色,有濃味亦都有清新嘅淡味,食完重口味嘅嘢最適合就係食返杯雪糕中和下🍨
Turkeyano (油麻地)
油麻地彌敦道375-381號金勳大廈地下7A號舖