2023-01-14
🔅Tony’s Hell🔅佐敦🔅西式🔅平安夜大餐男友就揀左呢個神秘嘅佐敦小餐館,一試廚師發辦嘅神秘fushion菜~好有驚喜,好用心設計嘅菜單,都推介!比較奇怪係佢雖然好用心設計菜單,但我問侍應係咩黎,諗住佢會詳細介紹果陣,佢只會話「你試下就知」~呢個就service差少少~所以以下形容真係我自由發揮🔅 醉乳鴿全餐最用心嘅一味前菜,由烈酒釀乳鴿,配上高湯啫喱,又有杞子龍眼,同埋金箔片,絕對係視覺同味覺享受!🔅 紫薯椰菜花薯仔湯冬天似有薯粉濃湯係最暖胃,呢個湯視覺上好矛盾,唔似一般好飲嘅湯;但實際上味道都幾夾,而且唔會話太濃味,淡淡的蔬菜味~好開心🔅芒果同番石榴沙律開胃之選,係由酸甜沙律同埋火腿片而成嘅清新小沙律~ 佢個沙律醋係有金粉,所以個沙律係好fancy🔅 主菜!煎羊扒因為佢本身設計我見隔離枱係海鮮拼盤,包括龍蝦同青口;我地說明了蝦敏感之後,佢一併換左羊扒俾我地~ 羊扒煎得唔錯,但係就一般啲,無咩特別~ 有紫薯襯托,又有食用花,但係我問有冇薄荷醬或芥末醬佢都無,就dry少少🔅 甜品:白朱古力波波內有慕絲蛋糕同芒果啫喱~好有驚喜,外觀好靚,同埋食左一半已經好飽~成隻碟再次好多金粉係面
🔅 醉乳鴿
🔅 紫薯椰菜花薯仔湯
🔅芒果同番石榴沙律
🔅 主菜!煎羊扒
🔅 甜品:白朱古力波波內有慕絲蛋糕同芒果啫喱~
好有驚喜,外觀好靚,同埋食左一半已經好飽~成隻碟再次好多金粉係面,同埋花瓣好靚~見到好用心嘅鋪排~
🔅 Cocktail
特別為聖誕節調配嘅cocktail,但店員再次拒絕去講係咩黎😂 淨係話一杯藍色一杯紫色🥳 男友叫了一杯藍色,我就要左杯 house red,微醺聖誕💕
整體黎講都係好 glamorous fancy fancy嘅一餐,$780 per head係合理嘅range~ 但未去到話好抵食~係好特別嘅,但希望service 好啲
我自己唔中意唔知自己食緊咩😂 同埋我就唔需要太多金粉金箔,有少少over左
另外餐廳有佈置,好黃,但係座位安排同另一枱並排,佢地上菜先,所以我地就少左啲驚喜😅
Tony's Hell
網上訂座即賺Rice Dollars
網址: https://s.openrice.com/QrbS0tLm900~uZ5MGAA
地址: 佐敦文苑街38號地舖
電話: 57244537
=====================
#hkig #hkfoodie #hkfoodbloggers #慶生 #聖誕 #黃色經濟圈 #黃店 #特別餐廳 #創意料理 #fushionfood #fushionfoodhk #hkgirl #好食 #醉乳鴿 #羊扒 #沙律 #特調 #大餐 #聖誕大餐 #拍拖好去處 #拍拖餐廳