2016-12-27 695 瀏覽
又係一年一度的年結時間, 每年聖誕總結一年辛勞, 再按表現獎勵自己, 今年的年度獎賞便是鮨真的"季節推介 – 櫻"。食廚師發辦, 當然被安排坐 bar 檯, 可以清清楚楚看到師傅的手藝之餘, 最重要係廚師可以即制即比我地品嚐, 保証新鮮。是日廚師發辦共有4種; 鮨真壽司、鮨真季節推介~梅、鮨真季節推介~菊及鮨真季節推介~櫻。鮨真還有其他套餐、魚生、燒物等供選擇, 當然少不了大量日本酒呢。廚師調味法寶; 柚子、青檸及原條Wasabi。鮨真季節推介~櫻 ($1380)1.前菜2.剌身 7款3.壽司五貫4.和食二點5.烏冬 OR 吸物6.水果子7.甜品******************************前菜 ~ 磯笠貝BB磯笠貝以幼鹽盛上, 因為笠貝係 BB, 服務員話尾部也可吃,螺肉爽脆鮮甜, 充滿淡淡的豉香乜東東? 我呢個大家鄉里都係第一次用。左口魚原來這塊是喜馬拉亞山鹽板, 是用來食左口魚提味的, 上面放上少許即磨柚皮蓉, 很清香。師父教落, 左口魚放2條蒽再卷好, 一口食, 左口魚肉質晶瑩剔透, 肉質柔軟, 喜馬拉鹽及柚皮蓉能提升魚的鮮味, 更有層次。深海池魚配Wasabi豉
廚師調味法寶; 柚子、青檸及原條Wasabi。
鮨真季節推介~櫻 ($1380)

1.前菜
6.水果子
7.甜品

前菜 ~ 磯笠貝BB
前菜 ~ 磯笠貝BB
乜東東? 我呢個大家鄉里都係第一次用。
左口魚
左口魚
深海池魚

配Wasabi豉油食, 肥美肉爽, 魚油清香, 極鮮甜。
深海池魚
針魚
針魚
配薑蔥豉油, 增香除腥。
層層疊疊
針魚肉透明質感, 厚爽, 魚味重。
燒針魚皮

脆皮, 軟身, 咸咸地, 香口, 用來佐酒一流。
燒針魚皮
又係乜東東?
煙蕉鰹魚
煙蕉鰹魚

用蘋果木煙蕉, 配薑蒽豉油食, 可夾少許萌荷葉食, 個人覺得煙蕉過的鰹魚

己經很濃味, 萌荷葉味道很霸道, 鰹魚還是凈食較好, 煙蕉鰹魚太濃烈。
鰹魚剌身肉質較散, 脂肪含量少, 帶微酸, 個人不喜歡, 反而近期 like用鰹節做日式清湯底伴烏冬, 仲正。
火炙金目雕

師父上檯前己掃豉油及火炙過, 只加少許Wasabi上去食便可, 金目雕魚肉嫩紅, 光澤誘人, 油份高, 肉質爽脆甜美, 魚味較濃郁, 火炙帶出油香, 令魚更香口
火炙金目雕
配菜食完會更新款式, 蘿蔔、子薑及漬牛膀同樣美味。
配菜
響螺肉

我地見師父用手大力拍幾下才上檯, 問佢何解, 佢話令肉質更爽口, 入口果真嗦嗦聲,我乜都無點, 淨食, 鮮美爽脆, 全晚最愛
響螺肉
呢位就係今晚靚仔師父 ~ 文師父, 甚有台型! 佢十多歲出黎打滾, 跟日本老師父習藝, 所以很清楚日本飲食文化及食材, 基本上你問佢乜佢都可以為你解答, 只係…..當我讚佢靚仔時……佢就……
大拖羅
大拖羅
不經急凍處理, 新鮮空運抵港, 肉質原始, 油脂分佈均混, 口感嫩滑, 入口棉化, 滿口油香, 正爆
我…只用3點豉油提味, Wasabi 都無落, 好正
鰤魚壽司(即油甘魚)

魚油香氣清新, 具有獨特的清爽口感。
鰤魚壽司
細池魚壽司

細池魚比深海池魚爽口, 鮮甜但魚味較淡, 壽司粒粒圓潤, 黏感有嚼勁, 醋香清新, 細池魚壽司己用醬酒及Wasabi調味, 師父教落用2隻手指夾住把壽司反轉一啖入口, 咁就最原汁原味。
細池魚壽司
馬糞海膽壽司
馬糞海膽壽司
哈哈…我用條唎頂一頂, 馬糞海膽就溶了, 馬糞海膽除左口感幼滑, 還十分 creamy 及鮮甜。
文師父都幾靚仔, 坐佢對面班顧客成晚係咁用相機、手機影佢既手藝。
醬漬三文魚子壽司

橙紅色套目, 大大粒, 皮薄不腥, 入口爆汁帶柚皮清香, 爽口。
醬漬三文魚子壽司
火炙左口魚魚邊壽司

師父分2次火炙後才掃上醬油, 左口魚魚邊油份較高, 火炙後令魚件更香嫩油滑。
火炙左口魚魚邊壽司
野菜包雞肉
野菜包雞肉
雞肉以醬油上湯燜得入味嫩滑, 肉汁飽滿, 淡口不鹹, 好食。
鹽燒日本龍利

龍利還是蒸的比較嫩滑, 鹽燒較乾, 唔夠滑溜。
鹽燒日本龍利
龍利肉其實也有肉汁, 魚肉鹹鹹地, 爽爽地, 只是唔滑。
立魚魚湯
立魚魚湯
立魚膠質較重, 用來煲魚湯湯頭又白又香滑, 師父只加了少許味琳調味及廦腥, 飲落甜甜、地膠膠地, 好有魚味。
日本夕張蜜瓜

不用多講, 好多香港為食友都知, 香甜多汁。
日本夕張蜜瓜
日本開心果雪糕

開心果味特出, 雪糕軟滑。
日本開心果雪糕
還有粒粒開心果肉
祝各位為食友聖誕快樂, 多謝文師父精心炮制的聖誕大餐, 我和朋友都好滿意, 最後還跟靚仔師父來張合照才肯離去。
  • 磯笠貝BB
  • 響螺肉