2019-09-06 90 瀏覽
話說因工作關係需要到中環走一轉,就約左一個係中環返工既朋友食午飯,最好笑係佢話帶我去見識下晏晝既蘭桂坊,原來佢帶左我去一間係蘭桂芳附近的餐廳。去到門口即刻俾個招牌吸引著,原來是養生系既野食,咁一定非試不可啦!呢間台灣馬祖養生湯麵館地方雖然不算大,但勝在裝修乾淨企理,岩晒一眾OL去食!睇下餐牌都發覺食物都好養生,有藥膳、有蟲草花、有黑蒜、有桃膠等,除左農場雞之外仲有牛肉同白菜餃等!急不及待叫左藥膳養生湯農場雞米線湯味黎講都不錯,再加上雲耳同紅棗成件事就養生晒,雖然不是新鮮雞,但都嫩滑不會太鞋!另外朋友試了黑蒜藥膳農場雞米線湯底同上一碗差不多,分別在於黑蒜味都好出,比某牌子黑蒜味杯麵就淡一點,黑蒜有殺菌功能,也值得一試!也點了鹵水雞翼同上湯白菜豬肉餃雞翼味道似瑞士汁多過鹵水,不過味道也不錯;而餃子的上湯也是米線既湯底最後也點了黑糖薑母茶本身以為是人手製,原來是罐裝,不過也有台灣黑糖薑母茶既感覺,是不錯的。

急不及待叫左藥膳養生湯農場雞米線

另外朋友試了黑蒜藥膳農場雞米線