2019-02-13
原來小丸子對上一篇食評已經係6年前即係小丸子已經老左6歲(好可怕既數字)人大左記性都差左,係時候好好記低一下自己食左D咩落肚亦想記錄一下蕃茄夫婦既美食地圖,第時老左可以回味一番好彩去之前openrice一下原來之前去既西營盤分店已經搬左黎堅尼地城如果唔係就白行一趟兼且蕃茄太太可能會變左炆薑新分店既拎位方式由從前既人手寫飛仔,變左做自動化機器星期二約7點幾去到,大約等左40分鐘入得門面大左,所以掛多左燈牌仔,令台灣夜市風味更加濃郁店內裝修亦不失古早味,有唔多唔少既舊玩具,鐵皮掛牌作為裝飾品暗暗既黃燈令食客彷如罝身於夜市,不過略嫌位置有D迫,同其他食客好close咁但夜市就係咁啦(我唔好咁高要求好無)最正既係店內有一檔檔"魯肉飯" "麵線" "珍珠奶茶" 檔口令我諗起最鐘意去既師大夜市二人order左2碗飯,2個小食同一杯野飲鹽酥雞$35份量正常,但椒鹽味唔太夠,好彩夠熱新鮮炸起,不過不失,過下口癮可以試試肉鬆起司蛋餅 $30蛋餅皮夠軟身,肉鬆份量唔算姑寒,加左溶溶地既芝士重點係我食到好似有美乃滋?令成件事更加夾但蕃茄先生就話覺得蛋餅無咩味,我又唔覺喎上:阿元魯肉飯$39 ,下:魯肉飯$2
即係小丸子已經老左6歲(好可怕既數字)
人大左記性都差左,係時候好好記低一下自己食左D咩落肚
亦想記錄一下蕃茄夫婦既美食地圖,第時老左可以回味一番
如果唔係就白行一趟兼且蕃茄太太可能會變左炆薑
新分店既拎位方式由從前既人手寫飛仔,變左做自動化機器
星期二約7點幾去到,大約等左40分鐘入得
門面大左,所以掛多左燈牌仔,令台灣夜市風味更加濃郁
但夜市就係咁啦(我唔好咁高要求好無)
令我諗起最鐘意去既師大夜市
二人order左2碗飯,2個小食同一杯野飲
蛋餅皮夠軟身,肉鬆份量唔算姑寒,加左溶溶地既芝士
重點係我食到好似有美乃滋?令成件事更加夾
但蕃茄先生就話覺得蛋餅無咩味,我又唔覺喎
上:阿元魯肉飯$39 ,下:魯肉飯$29
兩份價值相差$10,分別在於有半隻鹵蛋&2條菜心同埋飯份量多D
所以男士應該食阿元魯肉飯先會夠飽喔
台灣珍珠米索唒D肉汁,撈勻後加下2塊酸酸蘿蔔 好開胃
呢度係比較粒粒分明,肥瘦肉平均,而且份量唔少(夾左好多比蕃茄先生)
台灣果D係一pat pat,口感濕D
不過點有得比丫,台灣個價錢都平好多
珍珠奶茶 $23 正正常常,珍珠可以再煙韌D會好D
總括野食味道你話好好好出眾就唔係
但正常野食加個氣氛好地道,都足以令我再幫襯啦係咪先