餐廳: 嶺南樓
資訊:

2016-12-04 1683 瀏覽
朋友介紹去嶺南樓飲茶,大概早幾個月開張時佢來食過覺得好食,環境清幽,提議去再食。在嶺南大學宿舍旁的茶樓,人流少,但都吸引好多街坊來食,不過唔會似平時d酒樓咁又逼又嘈,感覺是特別開揚和清幽,我地可以三個人一邊食一邊傾計。因為星期六去,無特價下午茶,星期一至五就有大中小點一律$10.8 的優惠。點個小食,椒鹽魷魚鬚$35,炸得脆,味道不會太咸,我地心急食左d 先記得影相,不過份量是比我食開的屋邨酒樓少一些。蝦米腸,淨腸粉質地好滑好食,灑上炸蝦米,但蝦米炸得太燶,有苦味同無蝦米香味,失色。流沙奶皇包,蒸得過龍,包皮出現水泡了,可能因為人流少去貨慢d 。真係好流沙!一路食一路滴,要食慢d, 味道可以,同其他酒樓比較都不算差。蝦餃,算大粒(比起上次食添好運的迷你size, 我覺得不錯!) 見到蝦肉算足料,算新鮮,爽口。燒賣仲好食過蝦餃,推介!食到唔記得影相,一籠是有四粒的。豬肉爽口彈牙,食到蝦肉,真係肉香十足,新鮮好味 。總結,三人食左五個點心,$5個茶位,埋單$139,食物味道,質素都同一般酒樓差不多,我唔覺得特別好食或特別難食(除左炸蝦米燶燶哋), 朋友覺得比起剛開張時差左,如果閒日得閒去食

總結,三人食左五個點心,$5個茶位,埋單$139,食物味道,質素都同一般酒樓差不多,我唔覺得特別好食或特別難食(除左炸蝦米燶燶哋), 朋友覺得比起剛開張時差左,如果閒日得閒去食特價下午茶都抵食,正價同其他酒樓無咩分別,就無必要特登入嶺南大學食,但幽靜環境都係賣點之一。
2016-12-03
  • 燒賣